mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Hintataso

Matkustaminen kannattaa ja mietityttää

Pystyin tänä kesänä irtautumaan työstä jo heti kesäkuun alussa ja käytin mahdollisuuden matkustamalla Keski-Eurooppaan, josta varasin hyvin edullisen asunnon pariksi viikoksi. Jos teillä vaan on mahdollisuus lähteä matkalle, niin tehkää se.

Tehkää myös se, että ette mene vain suuriin kaupunkeihin, vaan kierrelkää pienissä kylissä ja pienissä kaupungeissa. Hintataso on vielä edullisempi ja kokemukset hienompia. Välitysfirman kautta vuokraamani asunto oli varustukseltaan 90-lukua edustava, joten tiski- ja pesukoneet puuttuivat, mutta sijainti korvasi puutteet.

Haistakaa diesel koko valtiovalta

Yksi niistä harvoista asioista, mikä on tänä päivänä ihanan edullista, on musiikin kuuntelu. Suoratoistopalvelut maksavat murto-osan siitä, mikä aikana ennen luvatonta netistä lataamista meni cd-levyihin. Kuuntelin aamulla Irwin Goodmanin kokoelmaa Spotifysta työmatkalla. Irwinin tarina on yksi suomalaisen kulttuurihistorian hienoimmin sanoitettuja tarinoita iloineen, suruineen ja rillumareineen. Vexi Salmi on pukenut lauluiksi niin reissuromantiikan, kuin reissumiehen epätoivonkin.

Yksinasumisen kepeä kalleus

Tuossa petivaatteet vaihtaessani, pesukoneen päälle napsauttaessani, imuroidessani, lattioita luututessani, koiria ulkoiluttaessani, roskat viedessäni, kissojen hiekan vaihtaessani, kaupassa käydessäni, tiskatessani, laskuja maksaessani..... mietin tätä yksinasuvan elämän "kepeyttä".

Yksinasuvia oli Tilastokeskuksen mukaan Suomessa vuonna 2016 1 131 424 henkilöä. Asuntokunnista noin 42 % oli yhden hengen asuntokuntia. 

Monesti peräänkuulutetaan perheellisten tukia ja etuja, oikeuksia.

Kestääkö apteekkiala läpinäkyvää tarkastelua?

Taksiliikenne, alkoholikauppa ja lääkkeiden myynti ovat esimerkkejä toimialoista, joita kuristetaan turhalla sääntelyllä. Näille toimialoille pääsevien toimijoiden määrää rajoitetaan rajusti ja samalla estetään alan kilpailua.

On selvää, että kaikki sääntely ei ole pahasta: näillä edellä mainituilla aloilla tarvitaan aivan varmasti velvoittavia ja kansalaisia suojelevia määräyksiä jatkossakin. Turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä ei tule tehdä kompromisseja, mutta mielestäni ei ole mitään perusteltua syytä estää säädökset täyttävää, luonnollista kilpailua näillä aloilla.

Taitavasti halpuutettu

Vanha kauppias sanaili ekonomipojalleen, että mitä ne yritykset noin suuria voittoja rohmuavat, jopa kymmeniä prosentteja. Itse hän oli aina tyytynyt vain yhden tai korkeintaan kahden prosentin voittoon: "markalla kun ostaa ja kahella myy, se on yks rosentti".

Eipä taida olla sellaisia kauppiaita enää?

Uusin ”tuote” päivittäistavarakaupassa on uudissana halpuuttaminen. Voisi luulla, että se tarkoittaa, että kauppa alentaa myytävien tuotteiden hintoja, siis ne olisivat halvempia. Onko näin?

Lähetään ostelee...

Helsingin sanomat uutisoi tänään 22.10 "Asianajaja sai varoituksen ylilaskutuksesta, lasku kolmanneksen liian iso" - kyseisessä tapauksessa lasku vesivahinkoon liittyvästä vahingonkorvausasiassa oli 60 000, kun asianajajaliiton näkemys kohtuullisesta palkkiosta oli 40 000.

Hintataso eri maissa

Täällä US-puheenvuorossa olla käyty kovaa vääntoä siitä, että tulisiko Suomen erota EMU:sta tai jopa EU:sta. Nyt kuitenkin, kun hintatasoa eri Euroopan maissa vertaillaan, ollaan havaittu se, että kaikkein hintatasoltaan kalleimpia maita ovat EMU:un kuulumattomat maat  Euroopassa. Täällä on käytetty argumenttina, että EMU:un kuuluminen aiheuttaa kalleimmat hinnat.

Nyt kuitenkin on osoittautunut, että EMU:un kuulumattomat maat ovat Euroopan kalleimpia maita kuluttajille. Kärjessä on Sveitsi. Sitten Tanska ja Norja, Tämän tutkimuksen mukaan myös Ruotsi on Suomea kalliimpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä