mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Hoitotahto

Peljättäviä mustia ja mukavia valkoisia sisaria eutanasian tiimoilta

Elämän ylläpitäminen ja potilaan oman tahdon kunnioittaminen on lääkärien ja hoitajien etiikan mukaista. He tekevät arvokasta työtä ja ovat ylpeitä siitä. Monelle heistä olisi kauhistus auttaa aktiivisesti potilasta kuolemaan. Omatunto muistuttaa asioista, joita ei koeta oikeiksi toteuttaa. Se muistuttaa myös koko loppuelämän ajan tehdyistä vääristä valinnoista.

Eutanasian tullessa lähelle

Vihreät ja Demarit ottivat esille aktiivisen eutanasian, joka on monelle ihmiselle herkkä ja vakava omantunnon asia. Selvää vastausta eutanasiaan ei ole olemassa. Monet puhuvat eutanasian puolesta, mutta asian sattuessa omalle kohdalle he joutuvat puntaroimaan sitä uuden kerran. Aktiivisella eutanasialla tarkoitetaan nopean ja tuskattoman kuoleman tuottamista, useimmiten tappavalla lääkeannoksella.

Hei, me armomurhataan!

“Oregonin lääkärit vaikuttavat saaneen suuren vallan olematta asemassa harjoittaa sitä vastuullisesti. Heidän odotetaan tiedottavan potilaille että vaihtoehdot ovat mahdollisia vaatimatta kuitenkaan ammattitaitoa kyseisistä vaihtoehdoista tai konsultaatiota asiantuntijalta. Heidän odotetaan tekevän päätöksiä vapaaehtoisuudesta tapaamatta potilaan läheisiä, jotka saattavat käyttää potilaaseen erinäisiä painostuskeinoja, hienovaraisesta pakottavaan. Heidän odotetaan suoriutuvan kaikesta tästä tuntematta potilasta välttämättä viittätoista päivää kauempaa.

Eutanasia puhuttaa

Suomessa passiivinen armokuolema on ollut jo pitkään käytössä, vaikka asia on pidetty suurelta yleisöltä salassa. Valitettavan monissa kunnissa rahapula estää kalliiden hoitojen aloittamisen. Paikallisessa sairaalassa voi olla tietty määrä hengityskoneita, joissa on vuosia kiinni potilaita, joiden hoitoennuste on huono tai lähes olematon. Pikaista hengityskoneeseen kytkemistä tarvitsevalle nuorelle henkilölle ei enää olekaan laitetta, joka voisi huolehtia hänen elintärkeistä elintoiminnoistaan kriittisen tilanteen yli. 

Jokaiselle oikeus tahdon mukaiseen hoitoon elämän loppuvaiheessa

Hoitotahto on etukäteen annettu tahdonilmaus omasta hoidosta tulevaisuuden varalle. Sitä sovelletaan tilanteissa, joissa potilas ei kykene enää vammautumisen tai sairastumisen takia omaa tahtoaan ilmaisemaan. Hoitotahdossa ihminen voi esimerkiksi määrätä, että mikäli hän on vaikeasti tai parantumattomasti sairastunut tai vammautunut, ei häntä saa enää elvyttää tai tehdä sellaisia tutkimuksia ja hoitoja, jotka aiheuttavat ja pidentävät kärsimyksiä.

Oletko kirjoittanut hoitotahtosi?

Jos olet niin revi se. Deletoi se. Tai vaihtoehtoisesti, kirjoita siihen että minua pitää hoitaa kalleimmilla mahdollisilla lääkkeillä loppuun asti, suloisten hellien sairaanhoitajattarien toimesta ja tarjota luksustasoista hoitoa eksoottisissa maisemissa viime hetkiini asti. Sen sijaan jos olet kirjoittanut ”elintoimintojani ei tarvitse pitää yllä enää siinä vaiheessa, kun sairaudesta parantumisesta ei ole enää toivoa”, suosittelen tuhoamaan sen.

Hoitotestamentista

Julkaisen tämän blogin puheenvuoron puolella, koska katson että yhteiskunnallisesti asia koskettaa meitä kaikkia ja itse kunkin on hyvä ottaa asiasta etukäteen selvää.

 

Olen jo aiemmin, kiitos kaverini, tajunnut ottaa selvää tulevasta hautapaikastani.

 

Nyt, kiitos jälleen saman kaverin, tajusin tehdä hoitotestamentinkin. Kaverini ei tosin itse sellaista ollut tehnyt, mutta hänen antamansa esimerkki herätti minut tähän asiaan.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä