mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkiset säästöt

Ei se ole mistään pois.

Yllämainittuja saatesanoja saamme kuulla kun puhutaan maahanmuuttoon liittyvistä kuluista. Miljoonat taikka miljardit eivät ole pois mistään. Ne ovat sitä maagista rahaa mitkä vain tulevat jostakin itsekseen. Ne mahtuvat aina budjettiin ja niille löytyy tilaa kuin itsestään. Juha Sipilää myöten olemme saaneet kuulla, etteivät maahanmuuton kulut vaadi lisälainaa taikka leikkauksia. Kun huolestunut kansalainen kysyy: "mistä maahanmuuttoon menevät kulut otetaan ja mistä ne säästetään?", hänelle valehdellaan suoraan päin naamaa etteivät kyseiset kulut ole mistään pois.

Miksi puolustusvoimat säästäisi naisista?

Puolustusministeri Jussi Niinistö ehdottaa puolustusmenoihin säästöjä sillä, että naisten mahdollisuus suorittaa asepalvelus jäädytettäisiin esimerkiksi vuodeksi. Tämän hän sanoo tuovan neljän miljoonan euron säästöt.

Sotessa hyvätuloinen voittaa - lisäpalveluilla bisnesluokkaan

Tänään julkaistussa hallituksen esityksessä valinnanvapaudesta on jälleen paljon tekstiä säästöistä ilman kunnollisia arvioita. Yksi mielestäni erittäin vähällä huomiolla oleva asia on kustannusten kasvu ihmisten kulutuskäyttäytymisen muutoksen myötä. Aiemmin hyvätuloiset ovat käytännössä joko ostaneet yksityiseltä palvelut itse tai sitten ottaneet vakuutuksen. Tämä pätee vauvasta vaariin ja mikäli valinnanvapauden myötä vakuutukset ja oma palvelujen osto vähenee merkittävästi tulevat kustannukset kasvamaan roimasti.

Sipilän hallituksen vihdoin laskettava Soten kustannusvaikutukset

Olisikohan itse asetetun lainsäädännön arviointineuvoston lausunto vihdoin se, joka saisi Sipilän hallituksen oikeasti laskemaan Sote-esityksensä kustannusvaikutukset? Parisen vuotta on kritisoitu sitä, mistä hihasta on revitty kolmen miljardin säästöt saamatta selitystä tai näkemättä oikeita laskelmia. Ottaisikohan diplomi-insinööri ja bisnesmies vihdoin käteensä laskimen, jotta selviäisi koko hallituksen keskeisimmän uudistuksen todennäköiset vaikutukset?

Hallitus tuhlaa henkilöstöön

Hallitus on kovasti koittanut säästää, mutta se ei tunnu oikein onnistuvan. Kansaneläkelaitoksen täytyy palkata aktiivimallia vahtimaan parisataa uutta työntekijää:

Kansaneläkelaitos on esityksestä antamassaan lausunnossa kuitenkin arvioinut, että aktiivimalli lisää sen työmäärää 130–260 henkilötyövuodella, ja että muutos merkitsee vuositasolla 385 000–770 000 uuden etuuspäätöksen antamista työmarkkinatuen ja peruspäivärahan hakijoille.” 

Länsimetroprojekti on väärin ymmärretyn kokeilukulttuurin loogista satoa.

Länsimetroa alettiin tehdä puutteellisilla suunnitelmilla, yllätyksiin ei varauduttu ja urakoita limitettiin aikataulusäästöjen vuoksi, jolloin niiden valvonta vaikeutui, kertoo aamun HS Ernst & Young oy:n tekemän tarkastusraportin perusteella.  Itse Länsimetro Oy:llä on myös ollut liian vähän resursseja yksityiskohtaiseen talouden ja aikataulun seurantaan, rakentamisen valvontaan ja riskien hallintaan.

Ihmisten romutuspalkkio

Ihmisistä jotka eivät omin avuin pysty pitämään huolta itsestään on tullut yhteiskunnan hylkiöitä. Kaikki mitataan rahassa ja nämä ihmiset ovat kuluerä, joita varten pitää kerätä veroja. Niistä jotka pystyvät hankkimaan tuloja, eivät kaikki ole iloisia veronmaksajia vaikka tietävät että rahoilla hankitaan sotilastarvikkeiden, hallinnon ja yritystukien lisäksi tukea ja huolenpitoa myös avun tarpeessa oleville yhteiskuntamme jäsenille.

Tuoko Soten valinnanvapaus säästöjä vai vie?

Harva meistä ei kannata valinnanvapautta ja tokihan se kuulostaa todella hyvältä. Aloin kuitenkin miettiä sen käytännön kustannusvaikutuksia suunnitellussa Sote-uudistuksessa. Valinnanvapauttakin tärkeämpää on kuitenkin se, että tavoitellut säästöt oikeasti toteutuvat.

Itselleni tuli mieleen, että valinnanvapaus tuo uusia ihmisiä julkisen terveydenhoidon käyttäjiksi nykyisten yksityisten palveluiden käytön sijaan. Otetaan esimerkki:

Ovatko presidentivaalit 24 miljoonan euron arvoiset?

Presidentin valtaoikeudet on karsittu jo aikoja sitten minimiin. Onko Suomessa oikeasti enää perustetta ylläpitää erillistä presidentinvaalia? Pelkästään vaalien toimittamiseen paloi vuonna 2012 24 miljoonaa euroa mikä on suhteessa enemmän kuin muihin vaaleihin kaksikierrosjärjestelmän vuoksi.

Ansiosidonnainen ja säästöt

Kävin viime perjantaina Rakennusliiton liittovaltuuston kokouksessa. Samassa kokouksessa käsiteltiin myös työttömyyskassan valtuuston kokous. Tehokasta toimintaa siis. Kassan maksuvalmius on 192% eli raksa pärjää kaksi vuotta nykyisillä menoilla ilman tuloja. Keskimääräinen ansiosidonnainen on 73,84 euroa päivä. Työttömyyskassan jäsenmaksun suuruus on 0,63 % veronalaisesta ansiosta. Eli 30 000 e vuosituloilla 189 e /vuosi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä