mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Jytky

Aktivoiko aktiivimalli "nukkuvat" uurnille?

Niin sanottu "nukkuvien puolue" on ylivoimaisesti suurin puolue Suomessa. Äänestysprosentti on korkeimmillaan 70 %, joten nukkuvat "voittavat" joka vaaleissa jättikannatuksellaan. Voi olla, että nykyinen politiikka, herättelee nukkuvia. Veikkaan, että nukkuvissa on paljon syrjäytyneitä, työttömiä, päihdeongelmaisia, ja muutenkin yhteiskunnasta vieraantuneita ihmisiä. Nyt kun heidän tilannettaan kiristetään aktiivimallilla, se voi aktivoida heidät myös uurnille. Toivottavasti näin myös käy.

Macronin jytky ja Sampo Terhon Sininen tulevaisuus

Emmanuel Macron on tehnyt uskomattoman tempun. Hänen liikkeensä En Marche on mullistanut Ranskan politiikan yhdessä vuodessa. Vain reilu vuosi sitten perustettu liike on voittanut presidentinvaalit ja ehdottoman enemmistön kansalliskokoukseen. Kumpikaan edellisistä valtapuolueista ei selvinnyt presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle. Viimeisin presidenttipuolue sosialistit kutistui kansalliskokousvaaleissa pienpuolueeksi ja mittavan tappio kärsi myös tasavaltalaispuolue.

Analyysi: Jyväskylän Vihreä jytky

Jyväskylässä jytkyteltiin kuntavaaleissa oikein kunnolla. Käytännössä koko itsenäisen Suomen historian kaupunkia suurimman puolueen paikalta hallinneet sosialidemokraatit saivat väistyä Vihreän aallon tieltä. Vihreiden nousu oli 8,8 %-yks. ja SDP:n vaalitappio 4,8 %-yks. Toiseksi suurimman vaalitappion kuittasivat Perussuomalaiset, joiden kannatuksesta suli pois 3,5 %-yksikköä.

Vaalivoitto vai laimea jytky

Kuntavaalit on käyty.  Mediasta voi havaita erityisesti perussuomalaisten tappion ja vihreiden vaalivoiton.   En ihmettele tätä tietenkään.  Kävipä mielessä että "kävi niinkuin toivottiin", onhan sitä mukava silloin hehkuttaa.

Kuntavaalien viimeinen gallup - Vihreiden jytky

YLE:n viimeinen puoluekannatusmittaus toi kutkuttavan tilanteen kolmen suuren puolueen kohdalla ja yhtä jännittävä vaalipäivä on edessä myös pienemmillä puolueilla. Taistelupareja löytyy useita ja tilanne on kaikkea muuta kuin selvä.

Perussuomalaiset alle 20 vuodessa valtapuolueeksi – ja syystä

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

Vihreät ja kaiken muunkin väriset jytkyt

Iltalehdessä ennakoitiin gallupin pohjalta Vihreillä olevan suurin kannatuspotentiaali. Se nyt tuskin muuttuu 38% kannatukseksi, mutta ainakin moni kokee puolueen äänestämisen olevan mahdollisuuksien rajoissa.

 

Ei silmiin osunut Taloustutkimuksen "oikeita" gallup-lukuja, niin lainasin uusimpia tuloksia HS-gallupilta.

 

USA:n Jytky

USA:n Jytky Miksi ennusteidenvastainen vaalitulos kuohuttaa kansaa USA:ssa? Siihen ei liene yhtä vastausta, mutta selkeitä syitä näyttäisi löytyvän. Samoin vaalituloksen syntyyn. Clinton on saamassa parisenmiljoonaa ääntä enemmän kuin Trump, mutta hävisi vaalit. Se ja vaaleihin liittyvät muut epävarmuustekijät aiheuttavat mielenosoituksia. Poliisin mukaantulo juuri kiivaimman kampanjan aikana antaa huolenaiheen koko maailmalle. Voiko Trumpiin luottaa?

Trump ei ole jytky

Viime päivinä suomalaiset toimittajat ja muut joka paikan asiantuntijat ovat selitelleet itselleen henkisesti kovaa USA:n vaalitulosta verraten sitä Suomeen. Sanovat, että Trumpin nousu on sama asia kuin meillä perussuomalaisten nousu, ja että kummallekin tulee lasku kun joutuu valtaan ja vastuuseen.

Tämä puhe on joko täysin tosiasioista pihalla olevan höpötystä, tai todennäköisemmin tarkoitushakuista kotimaisen sisäpolitiikan tekemistä. Tosiasiassa vaalijärjestelmien eron ja maiden kokoluokan suhteen johdosta, vaalien lopputuloksella ei ole juuri mitään tekemistä keskenään.

Jytky, Brexit, Trump - Saman virheen toistamisesta

Jytkyllä, Brexitillä ja Trumpilla on yhteistä se, että kaikki ne johtuivat poliittisen vastavoimansa typeryydestä ja surkeasta retoriikasta. Asiallisuus, maltillisuus ja ennakkoluulottomuus ei voi voittaa, jos sen kannattajat alentuvat ahdasmielisinä rasisteina pitämänsä vastapuolen tasolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä