*

mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Kannustinloukku

Hallitus perui ARA-vuokra-asuntojen tulorajat

Hallitus on päättänyt perua päätöksen valtion tukemien ARA-vuokra-asuntojen tulorajoista vain noin vuoden voimassaolon jälkeen.

- Hyvä ministeri Tiilikainen, kerrotte, että "Asukkaan ei ehkä kannata ottaa paremmin palkattua työtä vastaan asunnon menettämisen pelossa".

Kysyn Teiltä, pitikö nämä ARA:n tulorajat perua, jotta saadaan työttömien aktiivimalli paremmin "istumaan" hallituksen nykyiseen työllisyyspolitiikkaan?

Rakkaudella ja ystävyydellä

Hän ei ole kuuluisuus, iskelmälaulaja, poliitikko, näyttelijä, kirjailija eikä liioin pitkälle koulutettu ihminen. Ei ole helppoa lainkaan selittää, miten ja miksi hänelle kävi siten kuin kävi, mutta hän ei ole katkera, eikä kanna kaunaa tai vihaa.

Hänen palkkaansa leikattiin, työpäivää pidennettiin ja lomaansa lyhennettiin. Lopulta hänen työpaikkansa lakkautettiin ja tilalle tuli iso, vahva, valkea, muovikuorinen robotti.  

Musiikin harrastaminen ja ilmainen konsultaatio TE-toimistoille

Yle uutisoi tänään TE-toimiston päätöksestä periä takaisin työttömyystukea, perusteena musiikkiharrastus. Tai tarkemmin musiikin omakustannejulkaisu. Tämä sattuu niin monella tapaa päähän, että on pakko tarjota TE-toimistoille ilmaista konsultaatiota asian tiimoilta näin blogin välityksellä. Linkki uutiseen tekstin lopussa.

Palkkojen alentamisen vahingollisuus

Suomen Yrittäjåt ja EK ajavat voimalla paikallista palkkojen ja työehtojen sopimista. Tämä on yrittäjien mielestä hyvä asia, jota työntekijäjärjestöt eivät varauksitta kannata. Jokaisella asialla on hyvät ja huonot puolensa. Sopiminen paikallistasolla toisi joustoa työpaikoille ja sopeuttaisi palkkoja ja työehtoja markkinoiden muutoksiin. Työnantajat ja valtiovalta ovat pitäneet tätä vain yksinomaan hyvänä asiana. Negatiivisiin puoliin on kiinnitetty vain vähän huomiota, jos ollenkaan.

Sovitellut päivärahat ja kannustinloukun yksinkertainen poisto

Jonkun kerran aiemminkin olen todennut, että nämä kannustinloukkuja fundeeraavat tahot haluavat vain pienentää sosiaaliturvaa, jotta nälkä ajaisi töihin työehdoista ja palkasta välittämättä. Kauheuksia esittävät tahot ovat näyttäneet kilvan kuinka ei kannata sellaisen ja tällaisen ottaa lisätunteja, kun efektiivinen marginaalivero nousee tappiin. En tiedä ovatko nämä tapaukset miten yleisiä, mutta uskaltaisin väittää, että puhutaan varsin marginaalisista määristä yhteiskunntaan verrattuna. Marginaalitapausten takia kaikkien rankaiseminen ei tunnu järin järkevältä.

 

Kannustinloukut poistuvat rikkaissa naimisissa

Lähtötilanteet on laskettu eri kaupungeissa asuville sinkuille Tilastokeskuksen yksiöiden keskineliöhintojen perusteella (*30neliötä).

Helsinki 617,70 €

Kuopio 444,60 €

Lieksa 325,50 €

Kannustinloukun korjaaminen EK:n suositusten pohjalta

Kannustinloukuista ja niiden poistamisesta on jauhettu aika ajoin. Sellaisia on olemassa, mutta niiden poistamiskeinot epäilyttävät.

VATTin tutkimukseen pohjautuvassa uutisjutussa EK:n Oksala on oikeassa (kerrankin voin peesata EK:ta): "Ongelma on kaikkein suurin pienituloisten osalta."

SSS - hallituksen noitavainot

 

Ulkoasiainministeri Timo Soini mainitsi aikanaan ennen jytkyä, että kun hän pääsee hallitukseen niin kaikki on mahdollista.

Onko ministeri Soinin unelma nyt toteutunut.

Hallitus lisäää lasten kotihoidon tukea ja samalla rajoittaa subjektiivista lasten päivähoito – oikeutta. Tästä seuraa, että varhaiskasvatus jää usein jo heikossa asemassa olevien vanhempien omalle vastuulle ja rakenteellinen köyhyys, syrjäytminen ja työttömyys lisääntyy.

Kannustinloukuista

Ilta-Sanomat julkaisi viime viikolla uutisen, jossa esiteltiin esimerkkien avulla Suomen tulonsiirtojärjestelmistä aiheutuvia kannustinloukkuja. Kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa työn tekeminen ja palkan saaminen ei nosta tulotasoa. Tietyissä tilanteissa efektiivinen "marginaaliveroaste" kohoaa yli sadan, ja työnteosta menettää rahaa. Ilta-sanomien uutisen esimerkit olivat hyviä, mutta eivät ääripäästä. 

Kannustinloukuista

Työttömien ja muiden tulonsiirtojen varassa elävien ihmisten epäinhimillistäminen tuntuu olevan ajankuvaa parhaimmillaan. Työttömille tarjotaan keppiä porkkanan sijasta, koska työllistyminen on vallitsevan ideologian mukaan aina kiinni työttömän laiskuudesta, ei niinkään työpaikkojen vähyydestä. Lapsiperheitä ja varsinkin yksinhuoltajia haukutaan sosiaalipummeiksi. Suuri osa työssäkäyvistäkin elää köyhyysrajan tuntumassa ja joutuu raskaan työn lisäksi hakemaan sekä asumis-, että toimeentulotukea taatakseen edes vähimmäiselintasonsa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä