mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Karjatalous

Kuka omistaa Brasilian metsät - Suomi vai Brasilia?

Amazonissa palaa metsää. Ja mulla palaa hihat.

Monet poliitikot ovat intoutuneet julistamaan Brasilialle pakotteita, jotta ilmeisesti kauttaaltaan liekeissä oleva Amazonin sademetsä saadaan pelastettua. Entä, jos asiaa ajatellaan hieman lapsellista selkäydinreaktiota pidemmälle?

Aluksikin, "maailman keuhkot ovat tulessa" on täysi klikkiotsikko. Kyllä, metsäpalojen määrä Brasiliassa on kiihtynyt, mutta Amazon tai koko planeetta ei ole tuhoutumassa, jäitä hattuun.

Maailma ei kestä riisinviljelyä ja kaupungistumista

IPCC:n ilmastoraportin julkistus sai aikaan juuri sen, mitä siltä odotinkin. Vaikka raportti itsessään ei sisältänyt varsinaisesti mitään uutta, alettiin Suomessa vaatia välittömästi uusia hakkuurajoituksia sekä lihansyönnin rajoittamista. Kun IPCC:n raporttiin perehtyy ajatuksen kanssa ei voi tulla kuin johtopäätökseen, että niin hakkuurajoituksia kuin lihansyönnin rajoittamista perustellaan ainostaan ideologisista lähtökohdista.

Maataloutemme odottaa monipuolistamista

Neljännesvuosisadan ajan maataloutemme on hiipunut. Näemme etenkin Sisä- ja Pohjois-Suomessa joukoittain rapistuvia tai jo autioituneita, aiemmin nurmen ja karjan ketjuun pohjautuneita maatiloja.

Karjataloutemme vaurauden jaksot ovat perustuneet itävientiin. Muutos alkoi kaskiajan jälkeen, kun peltojen yksipuolinen viljatalous laveni nurmitalouteen. 1860-luvun nälkävuosien jälkeen karjataloudesta tuli Venäjän viennin osa.

Viekää tuhkatkin pesästä

Uuden biotalouden keskeinen osanen on kiertotalous. Alkuaineet, esimerkiksi typpi ja fosfori on pantava kiertämään jokapäiväisessä taloudessamme niin että ne eivät kerry haitallisiksi jäämiksi.

Kiertotaloudessa on kysymys Suomen maaseudulla jo pitkään edenneestä kehityskulusta. Kiertotalouden vanhin iskulause oli: ”Viekää tuhkatkin pesästä”. Sanonta tulee 1600-luvun salpietariverosta. Veron taustalla oli Ruotsin jatkuva sodankäynti Euroopassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä