mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Katalonia

Kahtiajakautunut Espanja

 Huhtikuun lopussa valittu Espanjan uusi parlamentti(Cortes Generales) kokoontuu huomenna ensimmäiseen istuntoonsa. Maa on pahasti ristiriiotjen repimä, rasistisen, uusfrancolaisen äärioikeiston nousun hämmentämä, pahemmin kuin koskaan ennen kahtiajakautunut.

Pääministeri Pedro Sánchezin johtama sosialistinen puolue PSOE voitti vaalit, mutta ei niinkään omien ansioidensa kuin korruption ja lahjonnan suohon uponneen oikeistopuolueen PP:n rökäletappion ja oikeiston kolmen puolueen keskinäisen kilpailun seurauksena.

Espanjan uusi sensuurivirasto

Francisco Francon diktatuuri perusti vuonna 1951 Informaatioministeriön. Nimen ei pidä antaa hämätä, koska ministeriön tarkoituksensa ei suinkaan ollut informoida ja tiedottaa, vaan sensuroida epanjalaistren silmistä pois kaikki vähänkään kriittinen tieto diktatuurista.

Ministeriö sensuroi lehdistöä ja radiota, myöhemmin myös televisiota. Sensuuri saattoi iskeä aina laulujen sanoihin asti, ja hyvin usein kohteena olivat katalonialaiset lauluntekijät Ramon, Lluis LLach ja Joan Manuel Serrat.

Espanjan uusi kapina-ase Fairy

Oikeudenkäynti Katalonian edellisen aluehallituksen itsenäisyysmielisiä poliitikkoja vastaan on jatkunut Espanjan korkeimmassa oikeudessa ennakko-odotusten mukaisesti.

Syytetyt ovat tyrmänneet kapinasyytteen. Syyttäjät ovat puolestaan yrittäneet väenväkisin etsiä syytettyjen teoista edes jonkinlaista väkivaltaa, koska lain vaatimaa aseellista väkivaltaa kapinasyytteen perusteluksi ei löydy mistään. Eikä etsintä ole tuottanut tulosta ainakaan monien kansainvälisten tarkkoilijoiden, juristijärjestöjen ja ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden mukaan.

Euroopan unioni, Tajani ja sananvapaus

EU on vuosikymmenten aikana julistautunut ja julistautuu yhä niin sanan-ja ilmaisunvapauden kuin kaikkien muidenkin vapauksien tinkimättömäksi puolustajaksi. Mutta kun EU:n tai suurten jäsenmaiden kovin usein epämääräinen etu on  kyseessä, sanan-ja ilmaisunvapaus jää armotta jalkoihin; sen yli ajetaan taakse katsomatta.

Kommentteja Katalonian oikeudenkäyntiin

Katalonialaisten poliitikkojen vastaista oikeudenkäyntiä Espanjan korkeimmassa oikeudessa Madridissa on kommentoitu runsaasti puolustusasianajajien ja syyttäjien alkupuheenvuorojen jälkeen. Kansainvälisellä tasolla on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten syyttäjät aikovat perustella kapinasyytteensä; se nimittäin edellyttää Espanjan oman rikoslain mukaan väkivaltaista, aseellista yritystä kaataa vallitseva yhteiskuntajärjestys, eikä sellaisesta ole mitään näyttöä.

Katalonian Carles Puigdemont ei ole karkulainen tai oikeuden pakoilija

Katalonian maanpaossa elävä 130. presidentti Carles Puigdemont ei ole karkulainen, vaikka häntä varsinkin Espanjan mediassa usein sillä termillä kuvataan. Hän on kyllä maanpakolainen mutta hän ei ole missään vaiheessa karannut tai pakoillut oikeutta.

Katalonian oikeudenkäynti alkaa

Espanjan korkeimmassa oikeudessa alkaa ensi tiistaina kauan odotettu ja paljon kohua jo etukäteen herättänyt oikeudenkäynti. Syytettyinä on Katalonian edellisen aluehallituksen itsenäisyysliikettä johtaneita ministereitä, parlamentin puhemies ja Katalonian kahden tärkeimmän kansalaisjärjestön johtajat, seitsemän miestä ja kaksi naista.

CNP ja Katalonia

Vanhan sanonnan mukaan helvetissä kokit ovat Englannista, byrokraatit Saksasta ja poliisit Espanjasta. Sanonta on todennäköisesti syntynyt Francon diktatuurin aikana, kun erityisesti yksi varsin poliittinen poliisiyksikkö Policia Nacional hakkasi, pahoinpiteli ja kidutti diktatuurin vastustajia.

Espanja siirtyy oikealle

Espanjan politiikka koki eräänlaisen pikkujytkyn, kun äärioikeistolainen, umpirasistinen Vox-puolue nousi aluevaaleissa Andalucían alueparlamenttiin.Voxin avulla oikeistopuolueet PP ja Ciudadanos saivat alueparlamenttiin ehdottoman enemmistön ja samalla päättivät yli 30 vuotta kestäneen demarivallan  Andalucíassa.

Esdpanja siirtyy oikealle

Espanjan politiikka koki eräänlaisen pikkujytkyn, kun äärioikeistolainen, umpirasistinen Vox-puolue nousi aluevaaleissa Andalucían alueparlamenttiin.Voxin avulla oikeistopuolueet PP ja Ciudadanos saivat alueparlamenttiin ehdottoman enemmistön ja samalla päättivät yli 30 vuotta kestäneen demarivallan  Andalucíassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä