mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Kauppasopimus

TTIP ja investointisuoja

EU:n ja Yhdysvaltojen välisen kauppasopimuksen (TTIP) yksi puhutuimmista osista on investointisuoja, joka suojaa suuryritysten investointeja tapauksissa, jossa uusi lainsäädäntö uhkaa yrityksen todellisia tai kuviteltuja voittoja. Kiistatilanteet sovitellaan demokraattisen päätöksenteon ulottumattomista kansainvälisten lakimiesten toimesta. Erityisesti porvaripuolueiden edustajat ovat mainostaneet, että investointisuojassa ei ole mitään hämärää tai epäilyttävää.

Vapaata kauppaa vai kaupattu vapaus?

Välillä kuulee puhuttavan, että tulevan vaalikauden aikana Euroopan Parlamentissa ei käsiteltäisi juurikaan maatalouteen ja ruokaan liittyviä asioita. Jos joku näin väittää, puhuu hän puuta heinää. Myös tulevan vaalikauden aikana päätetään monista maatalouteen ja ruokaan liittyvistä kysymyksistä.

Uljas uusi kauppasopimus?

Euroopan unioni ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan vapaakauppa- ja investointisopimuksesta.

 

Sopimuksen kannattajat ovat maalailleet sopimuksen antavan EU:lle ja USA:lle kullanarvoisen tilaisuuden päästä määrittelemään yhdessä syvemmin tulevaisuuden suuntaviivoja. Ihannetilanteessa muun maailman, kuten Kiinan ja Intian, teollisuus joutuisi mukautumaan sellaisiin normeihin ja standardeihin, jotka olisivat syntyneet tämän sopimuksen seurauksena.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä