mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Kunta- ja sote-uudistus

Rinne on tarjonnut viime hetken sote-ratkaisua Sipilälle ja Orpolle

Tämän aamuisen uutisen (https://www.is.fi/politiikka/art-2000005828750.html) mukaan SDP:n puheenjohtaja Rinne ei näe tarvetta hallituksen uudistuksen kaatamiseen - pelkät korjaukset riittäisivät. Uutinen on monin tavoin huolestuttava. Ensinnäkin se paljastaa, että SDP:llekin kamppailu sote-uudistuksesta on pelkkää poliittista peliä, jossa terveydenhuolto ja sen ongelmat ovat sivuroolissa tai ainakaan niitä ei ymmärretä.

HARMAAT HIUKSET SOTE-SOTKUSTA

PAHA KELA, KELAN toimet oman varallisuutensa suhteen jälleenrakentamisen jälkeen.

HYVÄ kirjoitus Arto Alangolta (Arto Alanko) ja Sakari Alhopurolta (Sakari Alhopuro). Ja vielä

Jos tuo Kainuun malliin sopiva gavitaatiomalli ymmärretään oikein ja hyödynnetään sitä myös asiakkaan hyvinvointikriteerien laskemisessa.

Sote-uudistuksen kustannuksista ei saa puhua

Harri Jaskari kirjoittaa verkkouutisissa, että "valinnanvapaudessa käy päinvastoin kuin vasemmisto väittää" (https://www.verkkouutiset.fi/harri-jaskari-valinnanvapaudessa-kay-painva...)

Soten seurauksista puhutaan liian suppeasti

Eduskunnassa on taas kinattu soten seuraamuksista. Keskustelu on mielestäni edelleen kovin puutteellista ja lyhyen jänteen seurauksiin keskittyvää. Mielenkiintoista on se, miten vakavammin sairaiden omakustannukset kehittyvät. Flunssapotilaat, jotka hakevat sairaslomaa, eivät nyt ole tämän soten keskipisteessä. En ole ymmärtänyt miten yksityisen puolen kustannustaso estetään nousemasta vuosien mittaan. Kilpailu ei nimittäin tule pitämään huolta hintojen kohtuullisuudesta kuten meille valehdellaan. Isoja toimijoita tulee olemaan vähän ja hinnat kehittyvät tässä kartellissa yhtenäisesti.

Kokoomuspolitiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan ristiretki

Politiikan erikoistoimittajan tittelillä kirjoittavalla IS:n Timo Haapalalla vaikuttaa olevan omalla panoksellaan vahva missio puolustaa Kokoomusta ja saada Soteuudistus toteutettua. Viime päivinä hän on tehnyt kaikkensa kampittaakseen Harkimon ja Jungnerin hanketta. Harvakseen näkökulmistaan kirjoittava toimittaja on parantanut tahtiaan ennennäkemättömään vauhtiin kyseenalaistaakseen nämä herrat ja liikkeen oikeutuksen. Onko kyseessä puhdas Kokoomuksen juoksupoikana toimiminen vai katkeruus jostain - vaikea sanoa.

Pelkistetty terveydenhuoltojärjestelmä kansalaisaloitteeksi?

US blogia ja Demarin mielipidettä lukuun ottamatta vaihtoehtoisia malleja sote-uudistuksen toteuttamiseksi ei ole ollut mahdollista saada laajemmin näkösälle. Vaikka hallituksen esitys on parhaillaan käsiteltävänä ja ministerit sanovat, ettei enää ole muitten vaihtoehtojen aika, alan silti kallistua kannalle, että kansalaisaloitetta kannattaisi vielä yrittää näkyvyyden saamiseksi. Se voisi joka tapaksessa antaa asian käsittelylle syvyyttä, jota nyt puuttuu. Kun tämä US blogipiiri on ainakin aktiivisimpia sote-keskusteluympäristöjä, rohkaisin mieleni kysellä mitä täällä asiasta ajatellaan.

Sote-uudistusta mainostetaan Hesarissa!

Nyt jo useampana päivänä on Hesarin verkkosivuilla ensimmäisenä tupsahtanut vastaan valtioneuvoston nimissä julkaistu näyttävä informaatiopaketti sote-uudistuksesta. Se on mitä selkein ja huolellisesti suunniteltu mainos. On käsittämätöntä, että hallitus lähtee levittämään mainoksia, joissa hymyilevät ihmiset luovat positiivista kuvaa sote-uudistuksesta, kun asiasta ole vielä edes päätetty! Mielestäni mainosten hinta pitää periä takaisin henkilöltä/henkilöiltä, jotka ovat mainoksen tilanneet tai siitä vastuussa.  Kyse on toimivallan ylityksestä.

Järjen käyttö vai ryhmäkuri?

Sote-uudistuksen käsittelyn yhteydessä puolueuskollisuuden ja oman järjen käytön välinen ristiriita on kärjistynyt. Ehdotan asiaan kahta vaihtoehtoista ratkaisua:

1)      Kielletään ryhmäpäätökset, jolloin kansanedustajien vastuu äänestäjilleen kasvaa. Samalla uudistetaan vaalien rahoitusjärjestelmä. Jokaiselle ehdokkaalle varataan verkossa saman kokoinen tila esittelyyn ja kannanottoihin eikä muuta mainontaa puhetilaisuuksia lukuun ottamatta sallittaisi. Näin voidaan suitsia rahan ja korruption valtaa ja demokratia vahvistuu.

Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 7. Hallituksen sote on liian kallis

 

Tiivistelmä:

- Pelkistetyllä terveydenhuoltojärjestelmällä saavutetaan hallituksen malliin verrattuna 4-7 miljardin euron vuosittaiset säästöt

- Jos tavoitteena on kestävyysvajeen korjaaminen, on perin kummallista, ettei tällaisesta vaihtoehdosta keskustella

 

Pelkistetyn ja hallituksen ehdottaman terveydenhuollon kustannusvertailu

Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 6. Yksityistäminen ei säästä

Tiivistelmä:

- Yritysten voitot ja markkinointikulut aiheuttavat 15 %:n luokkaa olevan ylimääräisen kustannusrasitteen

- Monimutkaistuvan terveydenhuollon suuret vaihdantakustannukset ja valtion kohoavat hallinto- sekä valvontakulut mukaan lukien Suomen kansantaloudellinen kokonaisrasite nousisi yksityistetyssä terveydenhuollossa miljardeja euroja vuodessa

- Yksityisen terveydenhuollon kannustimet - voitot, kerman kuorinta, palvelutarpeen kasvattaminen – ovat ristiriidassa terveydenhuollon kehitystavoitteiden kanssa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä