mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuplat

Puheenvuoro – maan vaikuttavin blogipalvelu?

Sattuneista syistä Puheenvuorossa oli eilen muutama blogi, jotka keräsivät muita enemmän kommentteja. Totuttuun tapaan aiheet koskivat yleistäen painipareja sananvapaus – vihapuhe ja vihapuhe – väkivalta:

Onko sananvapaus menetetty? n. 300 kommenttia.

El Pason terroriteko ja vihapuhe n. 100 kommenttia.

Ruisrock taipui loukkaantuneiston Twitter-kuplan edessä

Ruisrock teki sileen tymästi, että Twitter-promossaan käytti sanoja "tyttö- ja poikaoletettu". Twitterin ammattiloukkaantujien prikaatit (n. 15 henkilöä) riensivät paikalle, jolloin Ruisrock pyörähti paniikissa selälleen, deletoi twiittinsä ja rustasi pitkän anteeksipyynnön luetellen tarkasti kaikki asiasanat, joilla on merkitystä korkeintaan Helsingin kantakaupungin tiedostavammissa piireissä ja sukupuolentutkimuksen laitoksilla.

Saako sanoa?

Keskustelukulttuuri on mennyt Suomessa oudoksi. Mielipiteen kertominen julkisesti saa liikkeelle laumat, joiden ainoana pyrkimyksenä tuntuu olevan sanojan vaientaminen. Kaikki kriittiseksi tulkitut kysymyksetkin ovat pahasta. Kun useampi puoluejohtaja näyttää hyväksyvän miljardiluokan käpin lupaustensa ja rahoituskeinojensa välille, on asiasta kysyminen irvailua ja vihapuhetta.

Elätkö sinäkin kuplassa? Sanoja uusille abiturienteille

Yhteiskuntamme arvot ovat koventuneet. Julkisessa keskustelussa yhä useampi uskoo "valintojen maailmaan", jossa huono-osaisuus on ihmisen omaa syytä ja menestys omaa erinomaisuutta. Toisaalta olen tavannut paljon ihmisiä, jotka ulkoistavat ongelmansa ja syyttävät kaikesta muita ja yhteiskunnan rakenteita. Molemmat näkökulmat ovat mustavalkoisia.

Kokemusteni perusteella uskallan väittää, että valintojen maailmaan uskovat ne ihmiset, joilla ei ole ollut tarpeeksi vastoinkäymisiä omassa elämässään. Valintojen maailma on kupla, joka vain odottaa puhkaisua.

Maaseutu vastaan kaupunki – teennäinen jako vai todelliset kuplat?

Onko kuplia olemassa? En usko ainakaan siihen, että kaupunki- ja maalaiskuplat ovat aivan niin voimakkaita kuin annetaan ymmärtää. Enkä usko, että ihmiset ovat niin yksinkertaisia ja tyhmiä, kuin osa poliitikoista tuntuu olettavan.

Paljonko Tikkasella on oikeasti tuloja?

Ylen Kuplat sarjassa työtön Anna-Maija Tikkanen ja kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski keskustelivat köyhyydestä, erityisesti juuri Tikkasen köyhyydestä. Jos oikein ymmärsin, niin Tikkanen väitti saavansa vuodesta toiseen vain toimeentulotuen perusosan 491,21 euroa kuukaudessa, ja että siinä on kaikki, jolla hänen ja tyttärensä on tultava toimeen.

Suomi 100 - Tää täytyy hoksata

En ehtinyt tehdä tästä räp-runosta videota, koska en ole vielä taitava sillä alalla, 
mutta tässä kuitenkin ajatukseni Suomi 100 -teemaan littyen runomuodossa.

 

 

 

Suomi 100 - Tää täytyy hoksata

 

Oma eduskunta saatiin jo 1906.

Alkoi siitä silloin aikakausi uus,

Lempeä oli meille tsaari Venäjän.

Kapea oli sarka maamiehen, kyntäjän.

 

Miehet ja naiset, saivat kaikki äänestää.

Suomen asiat, kansa itse nyt päättää.

 

Allokaatio on vaikea asia

Allokaatio on taloustieteiden avaintermi, jota tuskin laisinkaan käytetään yleiskielessä. Sillä tarkoitetaan resurssien kohdistamista niin, että hyvinvointia voidaan luoda ja pitää yllä. Taloushistoriassa tapahtui merkittävä käänne, kun kertyneet säästöt allokoitiin teollisiin kohteisiin, toisin sanoen fyysiseen pääomaan, joka loi massiivisessa mittakaavassa kohtuuhintaisia kulutustavaroita markkinoille. Työvoima allokoitui sinne, minne synty kaivostoimintaa ja savupiipputeollisuutta. Näin syntyivät läntiset teollisuusmaat, joiden joukkoon myös Suomi kuuluu.

 

Krista Kosonen myrskynsilmässä.

Huuli pyöreänä katselee ja kuuntelee miten nuoren näyttelijättären  tahaton heitto on nostanut vaahtopäitä Suomen mediassa.

Eikö meillä tosiaan ole tähellisempää pohdittavaa?

Eikö se ole ihan samantevää millaisessa kuplassa kukanenkin elää.

Melko suppeissa piireissähän me pyörimme.

Arvot ja asenteet, työ ja harrastukset ihmisiä yhdistää.

Kyllä meillä tässä maassa on monta "kuplaa", asujat  eivät ymmärrä toistensa oloista tuon taivaallista.

Onko Suomi kahtia jakautunut?

Onhan se.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä