mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Länsimainen demokratia

Olemmeko jo Weimarin tiellä?

Sata vuotta sitten Saksa omaksui demokraattisen hallinnon hävityn maailmansodan ja keisarivallan kaatumisen jälkeen. Weimarin tasavalta ajautui kuitenkin nopeasti kaaokseen poliittisen ryhmien riitelyn, päätöksenteon halvaantumisen ja demokraattisten instituutioiden kunnioituksen rapautumisen seurauksena. Sitten natsit ottivat vallan ja maahan palasi järjestys – ainakin jossakin mielessä. Samoin tapahtui vallankumouksen jälkeisen kaaoksen ja kansalaissodan jälkeen Stalinin diktatoriseen johtoonsa alistamassa Neuvostoliitossa.

Kohti 2020-luvun maailmanjärjestystä

21. vuosisadalle tultua Venäjä korvasi ensimmäisenä niinkutsutuista vanhoista sivistysmaista demokratian vahvalla johtajuudella ja kulttuurisen moniarvoisuuden vanhoillisella kansallismielisyydellä. Maan johto on sallinut etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen – etenkin muslimien - syrjinnän, se on korvannut yhteisten  sääntöjen noudattamisen voimaan perustuvalla ulkopolitiikalla ja vähät välittää ilmastonmuutoksen kaltaisista globaaleista kehitysongelmista.

Kristinusko ja islam VII: Islam ei erota maallista ja hengellistä valtaa

Sen lisäksi, että Koraanin Allah-jumala ei ole sama kuin Raamatun Kolmiyhteinen Jumala, islamin ja kristinuskon välillä on muitakin merkittäviä eroja. Erot ovat niin suuria, että islamia voi pitää vastakkaisena kristinuskolle.

Taistelu mediaa vastaan on valmiiksi hävitty taistelu

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on jälleen kerran ajautunut hippasille median kanssa, joka muistuttaa kovin paljon USA:n presidentti Donald Trumpin katkeransävyistä hyökkäyslinjaa maansa mediaa vastaan. Sipilän Keskustan puolueristeilyllä esittämä kritiikki mediaa vastaan on surullinen mahalasku tappion tantereille – toistamiseen.

Suomi kuuluu länsimaisten demokratioiden joukkoon. Länsimaisessa demokratiassa medianvapaudella on suuri merkitys. Se on eräs merkittävimmistä tunnusmerkeistä, joista länsimaisen demokratian tunnistaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä