mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Lapin sota

Kansallinen veteraanipäivä

"Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on kaatuneiden muistopäivääkin rauhanomaisempi luonne."

Suomi valitsi Euroopan Unionin, olemme siten osana läntistä yhteisöä. Voimme osaltamme olla vaikuttamassa Unionin päätöksiin, ja Unioni valvoo lainsäädäntöämme ja lakien ja määräysten täytyy täyttää Unionin poliittiset linjaukset. Yhtenäisyys ja integraatio takaa Suomelle turvallisuuden, josta olemme olleet valmiita maksamaan liittyessämme Euroopan Unioniin.

Miksi Lapin sodan veteraaneja ei noteerata?

Hutikuun 27 päivä on veteraanien juhlapäivä. Mutta tuona päivänä 27.4.1945 päättyi myös Lapin sota,  ja samalla Suomi irtautui lopullisesti toisen maailmansodan verisestä kirnusta ja Natsi-Saksan kuristavasta sotakaveruudesta. Lapin sota on samalla ainoa sota, jonka Suomi on koskaan itsenäisenä maana voittanut - jos nyt sotia yleensäkään voi voittaa. Tätä asiaa ei tunnuta jostain syystä Suomessa edelleenkään noteerattavan, ei edes tänä Suomen juhlavuonna. Miksi on näin?

Sotatoimet Lapissa päättyivät 27.4.1945 mutta milloin sota Saksaa vastaan loppui

Sotatoimet Lapissa päättyivät 27.4.1945 mutta milloin sota Saksaa vastaan loppui?

Milloin tarkkaan ottaen Suomen ja Saksan välinen 15.9.1944 alkanut sotatila päättyi?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lapin_sota

*

27.4.1945

Onko Suomen ja Saksan välillä solmittu rauhansopimusta 1944-1945 sodan jälkeen?

Onko Suomen ja Saksan välillä solmittu rauhansopimusta 1944-1945 sotilaallisten toimien jälkeen?

Ei ole. Mutta sotatila ei (onneksi) maiden välillä enää sentään vallitse; sotilaallisuuksien on hallinnollisesti ja itseasiassa yksipuolisesti Suomen valtion toimesta todettu aikanaan lakanneen. Ja sillä sipuli.

*

Normandian maihinnousijat olivat Suomelle vihollisia

Normandian maihinnousupäivä 6.6.1944 oli maailmanhistorian käännekohta, niin kuin olemme nähneet päivän vietosta kertovista uutisista. Tuolla Ranskan rannikolla valtavien sankarihautalakeuksien äärellä tapasivat Länsi-Euroopan johtajien ohella pitkästä aikaa myös Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Obama ja Putin, joiden välejä Ukrainan kriisi on varjostanut viime kuukausina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä