mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Metsäojitukset

Suomalaisten pitäisi nyt olla todella huolissaan

 

Parin viimeisen vuoden aikana olen voinut seurata lähes aitiopaikalta yhden suomalaisen järven aika perusteellista tutkimista. Läpi käytiin järven kalakanta, veden laatu, ravinteet, happipitoisuus ja monta muuta asiaa. Tutkimukset olivat tosi kalliita, mutta asiassa auttoi eräs ymmärtäväinen säätiö rahoittamalla suuren osan hankkeen kuluista.

Lähtökohtaisesti kyse oli hyvin kirkasvetisestä järvestä, jossa näkösyvyys oli 2-3 metrin luokkaa. Kalakanta oli runsas, samoin järven rapukanta.

Kasvavan metsien käytön vaikutukset vesistöihin ja luonnon biodiversiteettiin

LUKE:n tutkimuksen mukaan metsäojituksien kuormittavuus vesistöille on jopa kymmeniä kertoja suurempi kuin on aiemmin arvioitu. Suomen metsäalasta noin 25 prosenttia on ojitettua ja tutkimuksen mukaan avohakkuut sekä metsien käsittely lisäävät entisestään haittoja vesistöille. Näin ollen metsätalouden merkitys vesistöjemme rehevöitymiselle on huomattavasti suurempi kuin on aiemmin luultu.

Lisääntyvät hakkuumäärät pahentavat ongelmia

Ylen artikkelissa kerrotaan:

Esitykseni kanalintu- ja metsähanhikantojen tervehdyttämiseksi

Metsästyskausi käynnistyi eilen kyyhkyn metsästyksellä, mutta tunnelmat eivät tällä kaudella ole erityisen hyvät. Mikäli laskennat pitävät paikkansa*, ovat metsäkanalintukannat taantuneet poikkeuksellisen alhaiselle tasolle, minkä vuoksi metsästystä on päätetty rajoittaa.

Sukupolvestamme ei kirjoiteta ylistyslauluja

Eläkkeellä oleva entinen valtionvarainministeri Iiro Viinanen on kitkerin sanoin arvostellut nykypolitiikkojamme kansantaloutemme holtittoman huonosta hoitamisesta. (KS 7.7.2014) Samassa kirjoituksessa hän ihmettelee myös miksi valtiovalta ei puutu turvetuotantosoittemme valumavesien parempaan valvontaan, vaan sallii turvetuotannon säälittä pilaavan kansallisomaisuutemme, tuhannet kirkkaat ja kalaisat järvemme..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä