mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Muistisairaan palvelut

Kuka auttaisi muistisairasta?

Lehdistä saamme vähän väliä lukea, kuinka muistisairas on taas lähtenyt pakkaseen harhailemaan pelkästään yöpuku päällä. Muistisairaat ovat ryhmä, jonka hoitoon ja huolenpitoon tulisi enemmän panostaa. Suomessa on tällä hetkellä arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä. Kun otetaan huomioon miten paljon muistisairas henkilö kuormittaa läheisiään, muistisairaudet koskettavat jopa tuplasti tätä määrää, ellei vielä paljon useampaakin.

 

Välitä muista

 

Sanapari ”välitä muista” on Muistiliiton kampanjasta, jossa heräteltiin ihmisiä välittämään toisistaan. Kampanja lähti yksittäisen henkilön ehdotuksesta. Ihmisen, joka ei halunnut, että kenellekään käy kuten hänen äidilleen. Iltapäiväruuhkan aikana ei kukaan huomannut tai puuttunut kovassa pakkasessa tunteja ulkona kulkeneeseen iäkkääseen naishenkilöön. Ulos kenenkään huomaamatta lähtenyt nainen löydettiin monen tunnin päästä mutta liian myöhään.

Muistisairaan kotihoidosta

Nykyinen vanhusten hoito ajaa sitä, että muistisairaita hoidetaan kotona mahdollisimman pitkään. Kotona selviämiseen tarvitaan palveluita, mutta miten ne toimivat yhdessä ja huolehtivat muistisairaasta?  Yksinäisyyteen tuomittu ja toimintakyvyttömäksi käynyt on kuin heitteille jätetty eikä pysty palveluitaan arvioimaan tai koordinoimaan erilaisia palveluita. Kuka ja miten sellainen tehdään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä