mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Naisiin kohdistuva väkivalta

20.2.2019 jää historiaan - mursi lopullisesti maamme oikeusvaltioperinteen

 

Tänään 20.2.2019 yli 140 000 kansalaisen kasvoille heitettiin märkä rätti. Eikä se ole ensimmäinen kerta. Eduskunnassa tehtiin hallituksen enemmistöäänin 96-77 päätös siitä, että yli 140 000 ihmisen allekirjoittamaa, aktiivimallia vastustavaa kansalaisaddressia ei viedä eduskuntaan. Presidentti Niinistön allekirjoittama, asiantuntijoiden ja perustuslakivaliokunnan ongelmallisena näkemä laki on todettu kelvottomaksi, mutta sitä ei päästä lakkauttamaan. 

Naistenpäivän aattona vakavien asioiden äärellä

Tänään vietämme Kansainvälistä Naistenpäivää. Osallistuin eilen eduskunnan naisverkoston varapuheenjohtajan roolissa ”Kaduilla – Kotona – Netissä – TURVASSA!” -seminaariin, jossa käsiteltiin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Seminaarissa käsiteltiin erityisesti teknologian ja Internet-maailman kehittymisen vaikutuksia tässä asiassa. Parisuhdeväkivallan henkiset puolet voivat löytää uusia ilmenemistapoja Internetin välityksellä, mutta tietoverkkojen kautta voi myös saada apua ja vertaistukea näissä vaikeissa tilanteissa.

Väkivallan kauniit kasvot

 

Väkivalta on yhä tänäpäivänä syvästi vartioitu salaisuus. Jokainen tietää, että väkivaltaa on, sillä onhan meillä elokuvat ja lehdet, sekä muu media tästä muistuttamassa. Kuitenkin väkivalta esitetään jotenkin irrallisena ja etäisenä todellisuudesta. Kauhistellaan hetkellisesti perheväkivaltatapausta uskoen, ettei niin voisi käydä itselle. Väkivalta voi kuitenkin olla niin vahvana osana tavallista arkea, että siihen on jo turtunut, eikä osaa enää elää muulla tavalla.

 

Naisiin kohdistuva väkivalta kotoperäistä

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Martta October kirjoittaa THL-blogissa varsin varteenotettavan kannanoton suomalaisten naisten kokeman väkivallan erityisistä ja etenkin universaaleista piirteistä. Naisiin kohdistuva ahdistelu ja kontaktillinen väkivalta kun ovat nousseet muun maahanmuuttouutisoinnin ohella keskustelujen keskiöön kärjistyneen ksenofobisella painotuksella, mikä ilmiönä on viemässä huomion suomalaisiin  naisiin kohdistuvan väkivallan  yleisimmistä muodoista ja tasoista.

  

Mikä on suomalaisten raiskausten takana?

Nyt uusien uutisten valossa olen päättänyt tehdä radikaalin poliittisen päätöksen. Olen tästä lähin alkoholikriitikko.
En ole tavallinen "suvakki". Olen ylpeä punikki, mutta minua eivät erityisesti esim. vihreät tai monikulttuuriset arvot ole kiinnostaneet. Olen sellaisista asioista kuten maahanmuutto, uudet energiamuodot, lgbtq-kysymykset sun muut varsin neutraalilla kannalla "Minua ei haittaa, mutta en ole menossa miekkariin puolustamaan". 

Väkivalta on osa suomalaisuutta

Tilastojen mukaan Suomi on väkivaltainen maa. Etenkin naisiin kohdistuvan väkivallan osalta olemme pitkään saaneet kyseenalaista kansainvälistä huomiota. Viime aikoina väkivalta ja erityisesti naisiin kohdistuva väkivalta ovat nousseet julkiseen keskusteluun lähinnä maahanmuuttajien tekemien rikosten myötä.

Naisten turvallisuustilanteen parantaminen Suomessa

Noin prosentti raiskauksista päätyy tuomioon ja kotiväkivalta on surullisen yleistä. Lisäksi olemme alaikäisiin kohdistuvassa seksuaalisessa häirinnässä Euroopan kärkikastia. Naisten aseman parantamisessa on menty vuosisadassa valtavasti eteenpäin, mutta väitän, että ilman uutta arvo- ja  kulttuurivallankumousta muutoksen saavuttaminen on vaikeaa. Toinen tasa-arvon sementoiva vaihtoehto voisi olla kaikkea toimintaa väkisin valvova yhteiskunta, mutta se romuttaisi liberaalit perusoikeudet. 

Kiinnijäämisprosenttia pitää nostaa 

Eilen kauhisteltiin naisten raiskauksia, tänään leikataan naisjärjestöjen tukea

Ei ole sellaista kanavaa jolla viime päivät ei olisi kauhisteltu Suomessa naisten kohtaamaa väkivaltaa, pääosin raiskauksia. Oliko syynä sitten viime keskiviikkona vietetty kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä, vai lehtijutut joiden mukaan turvapaikanhakijaa epäillään nuoren naisen raiskauksesta. Haluaisin uskoa että ensimmäinen, sillä haluaisin uskoa että naisten kokema väkivalta Suomessa pöyristyttää joka päivä.

PKN muistuttaa - "henkinen väkivalta tuhoaa."

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Tänä vuonna kampanjan teemana on henkinen väkivalta.

Joku raja!

 

Naisiin kohdistuva väkivalta pitää sisällään monia eri väkivallan muotoja kattaen niin seksuaalisen väkivallan, väkivallan lähisuhteessa kuin seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa tehdyn ihmiskaupan.

"

Näitä eri väkivallan muotoja yhdistää naisten ja tyttöjen seksuaalisen ja sosiaalisen itsemääräämisoikeuden kaventaminen väkivallan keinoin – niin läheisissä ihmissuhteissa kuin julkisessa tilassakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä