mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Porotalous

Porotalouden puolesta

Poronhoito on ja pysyy koko poronhoitoalueen tärkeänä osana monimuotoista ja arvokasta kotiseutuamme.

Emme elä yksin, joudumme sietämään muitakin toimijoita. Naapuri ärsyttää joskus, mutta toisena päivänä huomaammekin tarvitsevamme toisiamme. Pohjois-Suomen rikkaus on monimuotoinen luontoon perustuva elinkeinotoiminta ja tapa elää luonnon kanssa.

Porotalouden petokorvaukset kolminkertaistuneet kuudessa vuodessa

Poro on hieno eläin ja poronhoito elämäntapana osa suomalaista kulttuuria, mutta tukijärjestelmä tälle toiminnalle on lähtenyt lapasesta. Katsottaessa petoeläinvahinkojen korvausmäärien kasvua eivät ne ole missään suhteessa petojen määrän kasvuun. Vuonna 2010 korvauksia maksettiin noin 3,5 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 jo 10,3 miljoonaa (Kuva 1).

Ahma ryhtynyt riehumaan paljon aiempaa enemmän - laskelma ilman Lex Hallaa

Sodanjulistukset poronhoitoa vastaan eivät auta

Eduskunnassa on tänä syksynä tehty kansanedustajien toimesta parikin valtiopäivätoimea, jotka on suunnattu suoraan poronhoitoa vastaan. Oululainen perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki vaati kirjallisessa kysymyksessään poronhoitolain päivittämistä ja vapaan laidunnusoikeuden poistamista.

Lappi tarvitsee porot laitumillaan

Poromies haluaa elää lihanmyynnillä, eikä korvauksilla. Korvauksilla ei elä, sillä korvaus ei vaso. Vasattomalla vaatimella ei ole tulevaisuutta.

Porotalouden kehittämisen voimavarat ovat viimeiset viisi vuotta menneet petoasioiden hoitamiseen. Aina kun kohtaan poromiehiä, alkaa keskustelu petoasioista. Haluaisin keskustella elinkeinon kehittämisestä, johon meillä olisi paljon mahdollisuuksia:

Poroelinkeinon elinvoima turvataan autonomialla

Osallistuin tänään kolmanteen Lapin liiton järjestämään petofoorumiin. Teemana tällä kertaa olivat poronhoitajien perustuslailliset oikeudet. Tilaisuudessa käytiin vilkasta keskustelua aiheesta sekä valtion petopolitiikasta noin yleensä. Totuus on, että poroelinkeino on kriisissä ja valtiolta vaaditaan pikaisia toimenpiteitä, jotta tämän perinteisen elinkeinon jatkuvuus saadaan turvattua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä