mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Sopimusyhteiskunta

Työmarkkinajärjestöt käyttävät orwellilaista kieltä

Suomessa valtaa pitävät työmarkkinajärjestöt (EK, SAK ja näiden alaosastot) ovat omaksuneet hyvin sen kielitieteiden keskeisen ajatuksen siitä, että sanat muokkaavat ajattelua huomattavasti. Ne ovat vakiinnuttaneet sanoja ja lausahduksia, jotka vääristävät asioiden oikeaa tilaa työmarkkinajärjestöjen omaksi eduksi. Tällä vallankäytöllä on selkeitä negatiivisia vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan, koska se hämärtää ihmisten käsitystä työmarkkinoista sekä ihmisten oikeuksista. Tässä tekstissä esittelen pari esimerkkiä:

Minulla ei ole mitään yrittäjää vastaan, mutta...

Minulla ei ole mitään pahaa yksittäistä yrittäjää vastaan, arvostan hänen työtään ja tiedän varsinkin yksinyrittäjän tekevän pitkää päivää. Olen itsekin yrittäjien lapsi.

Yrittäjäjärjestöt ovat kuitenkin aktivoituneet liikaakin yrittäjämyönteisen hallituksemme aikana ja aivan tarpeettomasti etsivät yhteentörmäyksiä palkansaajien kanssa.

Työmarkkinoiden yhteinen vastuu ja vapaus

Suomalainen elinkeinorakenne, työmarkkinat ja yhteiskuntamalli ovat merkittävien muutosten edessä tulevina vuosina. Vaikka kyseessä on usein (väärin) käytetty fraasi, voidaan 2020-luvulle tultaessa puhua aidosti toisesta teollisesta vallankumouksesta, joka mullistaa tuotannon ja palvelut tavalla, joka vastaa 1800-luvun murrosta. Ilmiö liittyy ennen muuta digitalisaatioon ja robotisaatioon, jotka toisaalta tuhoavat paljon perinteisiä tapoja tehdä työtä sekä monia työpaikkoja, mutta yhtäältä luovat aivan uudenlaisia työtehtäviä ja ammatteja.

Työttömyyskorvaus ei ole etuisuus

Työtön ei voi vain mennä ja sopia tekevänsä työtä korvausta vastaan. Tämän puutteen takia hänelle maksetaan rahaa toimeentulemiseen, työttömyyskorvaus.

 

Työttömiltä on siis sopimusyhteiskunnan sopimuksin otettu pois oikeus huolehtia itse toimeentulostaan. Siksi korvaukset on nurisematta maksettava, tai annettava työttömälle vapaa oikeus huolehtia elatuksestaan. 

 

Riman väpättäessä on analyysin aika

Vuoden 1874 lokakuussa Bernissä allekirjoitettiin kansainvälinen sopimus, josta oli neuvoteltu vain vajaan kuukauden ajan. Tällä sopimuksella 22 sopimusvaltiota muodosti postiunionin, joka helpotti kansainvälistä postinkulkua merkittävästi. Siihen saakka kaikilla valtiolla oli ollut vain kahdenvälisiä postisopimuksia, joiden nojalla voitiin lähettää kirjeitä suoraan kyseisiin maihin. Sopimus oli historiallinen ja merkitsi uutta tiedonvaihdon aikakautta.

Uusi hallitus vai uudet vaalit

Sipilän hallitus aloitti työnsä systemaattisesti ja nopeasti. Kesälomien tienoilla kaikki muuttui. Kreikka oli äärimmäisen vaikea muillekin kuin Soinille. Hallitusohjelmaa tulkittiin hyvin liberaalisti. Uudistusten lainsäädäntötyö on ollut luokatonta. Sisällöt elävät jatkuvasti. Talvivaara ja Fennovoimalle jakoivat kansaa. Riippuvuus Venäjästä kasvoi. Hallitus osoittautui EK:n puudeliksi. Työttömyys nousee kohisten. Luottoluokitus laskee. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä