mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen asema

Kun EU-idealismi kuoli - ja jatkettiin vaan jurpo-turona

Suomalainen EU-idealismi nyykähti vuonna 2000 Nizzan huippukokouksessa

Muistan sen erittäin hyvin.

Sen kun suomalainen EU-idealismi kuoli vuoden 2000 joulukuun Nizzan huippukokouksessa.  

Olin työskennellyt Senior Associated Member statuksella St. Anthony’s College’ssa (Oxfordin yliopisto).

Kyseinen college on politiikan ja historiantutkimuksen tunnettu opinahjo ja siellä vieraili usein huomattaviakin vieraita eri maista.

”Neutraali maaperä”

Kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamispaikaksi ilmeni Suomi ja Helsinki, alkoi arvuuttelu siitä, miksi juuri tämä paikka. Siinä yhteydessä käytiin taas kerran väittelyä, spekuloitiin ja myös päiviteltiin epäilyillä, joita tämä valinta saattoi paljastaa maailman mahtavien asennoitumisesta Suomeen ja sen sijoittamisesta – tai sijoittamatta jättämisestä – ”länteen”. Eikä asia jäänyt pelkästään kaiken maailman dosenttien lausuntoautomaattien tuotokseksi, vaan siihen puututtiin Suomen presidenttiä myöten.

Poliitikot eivät enää voi ummistaa silmiään Venäjältä

Poliitikot ovat vähintään viimeiset 10 vuotta nähneet ja lukeneet useista asiantuntijaraporteista, millä perusteella Venäjä on uhka Suomen ja Euroopan turvallisuudelle. Heitä on varoitettu useita kertoja ja vaadittu tekemään Suomen turvallisuuden kannalta tärkeä ratkaisu Natoon liittymisestä. Mitään ei ole tehty. Mikäli tilanne vielä Venäjän kanssa huonontuu, kyse alkaa olla maanpetokseen viittaavasta toiminnasta Suomen vahingoksi.

Kiovan malli kaksikielisyyden ongelmien ratkaisuksi

Terveisiä Kiovasta!

Olen parhaillaan täällä Ukrainan pääkaupungissa opiskelijoiden kanssa tutkimusmatkalla. Teemme haastatteluja ja aineistonkeräystä tulevaa kirjaa varten.

Haastattelut, keskustelut ja puhelut ihmisten kanssa avaavat uusia ja kiehtovia näkymiä myös vanhemmalle tutkijalle. Eräs mielenkiintoisimmista asioista täällä on se, että tässä maassa kaksikielisyyden ongelma on hoidettu äärimmäisen hyvin ja toimivasti. Kumpikin taho ymmärtää toista ja vastaa omalla kielellään toiselle.

Suomalainen - tiesitkö, että sinut on ryöstetty?

Niin juuri, luit oikein. Sinut on ryöstetty, ja putsaus on käynnissä  huomaamattasi  edelleen. Olet raaka-ainereservaatin intiaani  ja saat  lasihelmiä rikkauksiasi  vastaan.  Olet uhrina iästäsi huolimatta.  Tämä koskee jokaista kansalaista vauvasta vaariin ja se jatkuu juuri niin kauan, kun on vielä jotain vietävää ja annat sen tapahtua.

Pääministerin Waterloo

Pääministeri Stubb perusteli viime sunnuntaina Rosatom-yhteistyötä naivilla heitolla siitä, että puolet Ukrainankin sähköstä tehdään tuon yrityksen toimittamilla voimaloilla. Mitä tekemistä pääministeri ajatteli noilla neuvostoajan jäänteillä olevan tämän hetken energiapoliittisen päätösten kanssa? Olettiko hän ukrainalaisten vielä nykyisinkin unelmoivan uusista yhteisistä ydinvoimalahankkeista Rosatomin kanssa? Pääministerin olisi kannattanut tiedustella asiasta ukrainalaiselta kollegaltaan.

Johan Bäckman lupaa jo hyökätä Itä-Ukrainaan

Kohudosentti on aika hurjalla tuulella virallisessa blogissaan:

"Seuraavaksi taistellaan Odessasta, Harkovista, Luganskista, Donetskista, Dneprepetrovskiksta, Nikolajevista, koska nekin kuuluvat meidän venäläiseen euraasialaiseen ortodoksiseen sivilisaatioomme."

http://kohudosentti.blogspot.ru/2014/03/krim-on-vasta-alku.html

Katainen: Suomi ei ole puolueeton

Berliiniläinen sanomalehti Der Tagesspiegel on haastatellut pääministeri Jyrki Kataista sunnuntain Ukraina-teemasivuillaan.  Pääministeri Jyrki Katainen sanoo  haastattelussa, ettei Suomi ei ole neutraali maa, vaikkemme  kuulu sotilasliittoon kuulukaan. Asiasta uutisoi valtiollinen Yle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä