mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Syrjäytymisen ehkäisy

Työhön aktivointiin on helppo ratkaisu

Vastikkeellinen työttömyysraha sekä sosiaalituet on ainut nopea tapa hoitaa työttömyyttä ja keventää paineita nostaa veroja. Terveelle työikäiselle ihmiselle on järjetöntä maksaa siitä, ettei hän nimenomaan tee mitään. Uusi ajattelutapa olisi erityisesti avuksi pitkään työttömänä olleille. Työ on kuitenkin parempi ajan täyte kuin joutenolo. Julkisella sektorilla on mahdollisuus työllistää erittäin moni työtön. Näin koska he jo saavat palkkaa eli korvauksia tyhjästä, vain työ on osoitettava. Tarpeellisia, mutta tekemättömiä töitä on yhteiskunnassa määrättömästi.

Koulutus lähemmäksi työelämää järkeistämällä harjoittelukulttuuria

Koulutuskeskustelussa kyräillään jatkuvasti siitä, miten opinnot saataisiin vastaamaan työelämän tarpeita. On seksikästä sanoa, että vain asenne ratkaisee, mutta eiköhän se ole kokemus joka lopulta rekrytointinälkäpelin ratkaiseeKokemusten keräämisen mahdollistamista on helpotettava. Koulutussopimuksen käyttöönotto toivottavasti mullistaa ammattikoulukentän parempaan suuntaan, mutta mitä meidän pitäisi tehdä korkeakoulusektorin kanssa?

Sitran vaikuttavuusinvestointia juhlistamassa

Osallistuin tänään tilaisuuteen, jota ei kaiken järjen mukaan olisi pitänyt olla olemassakaan. Sitra juhlisti vaikuttavuusinvestointi-mallin kolmevuotispäivää.

Avainasioita vaikuttavuusinvestoinnissa ovat tavoite ja mittarit tavoitteen saavuttamisen arvioimiseksi, toiminnan mallinnus, ennakoiva toiminta, pitkäjänteisyys sekä yhteistyö. Miten voi olla, että nämä sanat ja niiden sisältämä toimintamalli ollaan vasta nyt tuomassa julkisen sektorin toimintaan?

Yhdessä syrjäytymistä vastaan

Miettiessäni kuntavaaleihin vaaliteemojani tutkailin tarkkaan Espoon Vihreiden vaaliohjelmaa. Yksi kohta herätti huomioni heti. Edistetään hyvinvointia ja tasa-arvoa – ennaltaehkäisy kannattaa. Esimerkkinä siinä mainittiin muun muassa Etsivä nuorisotyö ja Vamos Espoo.

Yksinäisyys on koskettava tarina

​Taloustutkimuksen vuoden 2016 mukaan yksinäisyydestä kärsii 68 % suomalaisista. Lisäksi näistä yksinäistä valtaosa on alle 35-vuotiaita. Näin selviää ylen tilaamasta tutkimuksesta.

Keskiviikon 23.11.2016 ylen a2-illassa aiheena "yksinäisyys" käytiin viisasta ja todellista keskustelua yksinäisyyden aiheuttamista haasteista ja vaikutuksista henkilöön itseensä, ystävien saamiseen ennen parisuhdetta sekä viranomaisten ja päättäjien mahdollisuuksista auttaa ja miten.

Velallisen asemaa pitäisi parantaa ulosottomaksujen maksukatolla

Viitaten Niku Hinkan aiempaan kirjoitukseen, mikä järki siinä on, että työikäiset, työkykyiset ihmiset putoavat kelkasta esim. juuri 50000 euron velkasumman takia. Miksei anneta mahdollisuutta kuitata aiempaa epäonnea, virheitä, ehkä jopa tyhmyyttä kohtuullisin keinoin?

Ulosotto ei lannista isojen korkojen takia, jollei velkaantuminen ole tapahtunut tyhmyydellä. Toki tuollaisia 16% viivästyskorkopapereita on tullut itsekin aikanaan allekirjoitettua siinä uskossa, ettei sellaiseen tilanteeseen ikinä joudu, jossa tuollaisia pitäisi maksaa.

Velallisen asemaa pitäisi parantaa ulosoton korkokatolla

Keskustelua seuranneena minulle on tullut tunne, että ihmiset päättävät syrjäytyä yhä pienempien ulosottosummien takia. Mikä järki on, että työikäiset ihmiset putoavat lopullisesti pois työelämästä vuoden tai kahden työtä vastaavien summien takia? Meillä on vakava syrjäytymistä ruokkiva ongelma, joka voitaisiin korjata sääntelyllä.

Paljonko pitäisi olla velkaa, ettei olisi mielekästä mennä enää töihin? Pienituloisella se voi olla jo 50000 tuhatta euroa, koska korot voivat helposti olla yli 500 euroa kuukaudessa.

Autetaan ajoissa!

Asunnottomien yötä vietettiin maanantaina 17.10.2016. Asunnottomuus ja siihen johtaneita syitä on varmaan yhtä monta kuin on tapauksiakin. Asunnottomuuteen ja niihin moninaisiin tekijöihin, jotka asiaan vaikuttavat, tulisi voimakkaasti pyrkiä estämään. Asian tilaan voidaan vaikuttaa eri tasoilla ja ennaltaehkäisevästi, mikäli vaan tahtoa löytyy.

Käsityksemme köyhistä pitää päivittää

Joskus vuosia sitten kysyin tunnetulta suomalaiselta filosofilta moraalikysymyksen. Kumpi tekee isomman rikoksen, se toimistotyöntekijä,joka vie työpaikan kuulakärkikynän kotiinsa vai se myyntimies, joka illan edustettuaan yritystään illallisella, ottaa vielä asiakkaiden lähdettyä itselleen kaksi kallista mallasviskiä samaan piikkiin? 

Filosofi mietti hetken ja oli sitä mieltä, että kuulakärkikynän vieminen on selkeästi varastamista.

Syrjäytymisen ehkäisy on parasta lääkettä terrorismiin

Pariisin terrori-iskujen jälkimainingeissa minulta on kyselty omaa näkemystäni siitä, miten niihin tulisi reagoida. Myönnän, että kysymys on vaikea. Yksinkertaiseksi vastaukseksi tarjoaisin kehotusta jatkaa elämää niinkuin ennenkin, ja riittäviä resursseja turvallisuusviranomaisille – poislukien tehottomaksi todettu NSA-tyylinen massaurkinta. Tämän lisäksi olisi kuitenkin hyvä muistaa, että länsimaissa terrori-iskun suorittaa yleensä syntyperäinen tai kohdemaassa pitkään asunut henkilö, joka on syystä tai toisesta radikalisoitunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä