mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Väestökehitys

"Vain mamut synnyttävät"

Suomalaisen valtamedian piirissä käydyssä keskustelussa en ole nähnyt puheenvuoroja, joissa oltaisiin huolestuttu siitä, että suomalainen yhteiskunta on suurimman väestöllisen muutoksen edessä koskaan ja että siihen liittyy hyvin suuria turvallisuuspoliittisia haasteita. Rupesin taas tätä miettimään, koska ystäväni Tero Paloheimo oli parisen viikkoa sitten ensimmäistä kertaa pariin vuoteen Lähi-Itäkeskuksessa ja oli näkemästään tyrmistynyt. Suomalaiset olivat kaikonneet.

Katso miten oma kuntasi on kaatunut!

Suomen Kuvalehti julkaisi listaukset 57 kaatuvasta kunnasta. Jutun oli kirjoittanut Eeva-Liisa Hynynen, jonka SK kertoo olevan kuntatalouteen erikoistunut vapaa toimittaja. Aineisto perustui puolestaan Timo Aron selvitykseen. Nämä kaatuvat kunnat (kuudesosa Suomen kunnista muuten) oli Aron selvityksen perusteella piirretty kartalle.

Mirjami ja Bengt...

Mirjami, josta tykkään, kirjoitti juuri äsken seuraavan blogin: "Rikas syö köyhän pöydässä!". Niin paljon kuin Mirjamia kunnioitankin, niin blogin otsikko on hirveän vanhanaikainen. Sillä ei kylläkään seuraavia vaaleja voiteta (tai ehkä väliaikaisesti).

Kiina demografisen katastrofin kynnyksellä

Olemme tottuneet pitämään Kiinaa rajattomien väestöresurssien maana, joka kasvun hidastuessakin nousee maailman suurimmaksi taloudeksi ja samalla Yhdysvaltojen kanssa tasavertaisesti kilpailevaksi supervallaksi. Eli jos 1900-luku oli USA:n, nykyisestä on ennakoitu Kiinan vuosisataa. Nuo skenaariot uhkaavat kuitenkin kaatua maan väestökehityksen ongelmiin.

Tunnistetut haasteet

Ei tuhlata ruutia - syntyvyys nousuun!

Tuntuu, että kädet nostetaan aina pystyyn Suomen hupenevan syntyvyyden edessä. Keinoja kuitenkin löytyy varmasti! Se onkin sitten eri juttu, että mitkä niistä toimivat, mutta kaikkea täytyy nyt kokeilla. Toivottavasti sentään muiden maiden mahdollisia yrityksiä on seurattu ja asiantuntijamme ovat niistä perillä. Tätäkään kun ei valitettavasti voi pitää itsestään selvyytenä.

Suomi on matkalla kohti väestökatastrofia

Meille on vuosikausia kerrottu siitä, kuinka väestö ikääntyy ja kuinka se on yksi suurimmista haasteista, joita yhteiskuntamme kohtaa. Väite on myös totta, sillä tilanne vähentää yhtä aikaa työvoimaa ja siten potentiaalisten nettomaksajien määrää, leikkaa talouskasvua sekä lisää julkisen sektorin menoja. Usein väitteen kanssa valitetaan saman hengenvetoon alentunutta syntyvyyttä ikään kuin aikamme ilmiönä, mutta silloin ollaan jo hiukan hakoteillä.

Kehitysavun ehdoksi naisten asema, koulutus sekä erityisesti perhesuunnittelu

Kenialaistaustainen Wilson Kirwa tuli ensimmäisen kerran Suomeen 1997. Hänen tarinansa on täynnä mielenkiintoisia käänteitä, jotka ovat rohkaisevia. Uusin vaihe liittyy markkinoille lanseerattavaan kahviin. Siinä yhdistyy maahanmuutto, yrittäjyys, kauppa, suomalais-kenialainen sisu ja raaka-ainetoimittajien arvostaminen.

Unelmasta totta - demografinen projektio

Maahanmuuttoviraston pari viikkoa sitten julkistaman ennusteen mukaan Suomeen tulisi tänä vuonna noin 50 000 turvapaikanhakijaa. Koska elokuun loppuun mennessä oli tullut 7 015 hakijaa ja syyskuussa tuli 10 836, ennuste perustunee yksinkertaisesti arvaukseen, että tulotahti vakiintuisi syyskuun tasolle. Nimittäin 4 * 10 836 + 7 015 = 50 359, ja pieni pyöristys tällaisissa arvioissa on tietysti aina paikallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä