mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Valiokunnat

Näkökulma: Eduskunnan työjärjestys ja salaisuuksien valiokunnat

Eduskunnan täysistunnossa aloitettiin eilen pitkään pöydällä levänneiden tiedustelulakien käsittely lähetekeskustelulla. Hallituksen edustajat korostivat puheissaan Suomen ja maailman muuttunutta turvallisuusympäristöä, jonka seurauksena myös Suomeen tarvitaan nopeasti uusi tiedustelulainsäädäntö.

Laajemmilla tiedusteluvaltuuksilla on estetty useita terrori-iskuja esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa, jonka vuoksi lain uudistamista voidaan pitää enemmän kuin perusteltuna. 

IS: Kansanedustajien valiokuntavuodoista uhkaa jatkossa jopa vankeustuomio

Iltasanomien muutama tunti sitten julkistamien tietojen mukaan eduskunnan työjärjestys on menemässä remonttiin tavalla, joka muuttaa radikaalisti sen, miten kansanedustajat voivat jatkossa puhua valiokuntien käsittelemiä asioita julkisuuteen tai jopa omille eduskuntaryhmilleen. Salaisista tai ”vaiteliaisuuden piiriin” kuuluvien asioiden vuodoista voi kansanedustajalle napsahtaa jopa puolen vuoden vankeustuomio.

Eduskunnan puhemiesneuvoston viime syksystä lähtien valmistelema uudistus on jäänyt tiedustelulakeja koskevan uudistuksen varjoon.

EU - Vaikuta, älä valita

Oletko kuullut kuinka Euroopan unioni syytää Suomeen päättömiä lakeja. Minä kuulen tuota päivittäin näin vaalien alla ja hyvä niin. Haluan asennemuutoksen. Haluan kertoa ihmisille miten EU-päätöksenteko etenee ja missä roolissa me suomalaiset poliitikot ja virkamiehet siinä ovat tai voisivat olla.

Hallitus horjuu täysistunnoissa ja valiokunnissa

 

Vihreiden lähtö opposition riveihin kaventaa Stubbin hallituksen pohjan eduskunnassa hyvin ohueksi enemmistöksi.  Kun puhemies ei äänestä, rintamat kulkevat luvuissa 101-98.

Hallitus voi antaa lakiesityksiä entiseen tapaan ja jopa hieman helpommin, kun siinä istuu vain neljä puoluetta. Sen sijaan eduskunnan valiokunnissa hallituspuolueilla on vain yhden paikan enemmistö. Niissä poissaolot heilauttavat voimasuhteet helposti opposition hyväksi.

Pikakurssi Euroopan parlamenttiin - osa 2: valiokunnat

Tämä on toinen osa viisiosaista sarjaa, jonka luettuasi voit unohtaa enemmän Euroopan parlamentista kuin julkkisehdokkaat siitä tietävät – tai jotain sinnepäin. Nyt katseemme siirtyvät politiikan kovaan ytimeen, valiokuntiin. Ne ovat päätöksenteon kannalta keskiössä, sillä niissä asioista yleensä keskustellaan oikeilla nimillä. Täysistunnot ovat useimmiten pelkkää teatteria, lukuunottamatta niitä kertoja, kun käsillä on oikeasti tulenpalava aihe.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä