mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Kala

Savustettu kala.

 

Se vaan on tuo savustettu kala huippu hyvää, kuten kala, kotimainn villikala, yleensäkkin. Kuvassa savustettua haukea; mausteena vain ripaus suolaa, sokeria ja kiinansipulia.

Savustettu alle 80 astetta n neljä tuntia; kalaa oli  1,8 kg.

Savuatuksen jälkeen vakumiin maustumaan ja huomenissa herkuttelemaan.

Maa- ja metsätalousministeriö heikensi jälleen lohikantaa.

Tornionjoen ja Simojoen kaikuluotaimet antavat hälyyttävän huonoa signaalia lohien nousumääristä. Koskaan aikaisemmin kaikuluotainten asentamisen jälkeen ei Tornionjokeen eikä Simojokeen ole noussut näin vähän lohta.

 

Vaikka tiedettiin että parina edellisenä vuotena lohien keskuudessa on ollut jokin tauti joka heikentää kudulle nousevien lohien kantaa ja vaikka tiedettiin että tästä vuodesta tulee vähän heikompi nousuvuosi, niin silti piti ministeriöllä mennä hölmöilemään.

 

Onko suurhaukien kalastaminen järkevää?

Onko suurhaukien kalastaminen järkevää? – hauki on biologisesti ajateltuna ainoa vesien suurpeto

 

Luettuani Iijokiseudun uutisointeja suurkaloihin liittyen joudun kiristelemään hampaitani.

Uuti­soin­neissa suurkaloja saaneita ja tappaneita pidetään lähes sankarin asemassa. Saaliskuvista huomaa, ettei saatua saalista kunnioiteta pätkääkään. Eräässä kuvassa oli melkoisen jykevät ruuvit isketty kalojen silmistä takana olevaan parruun kiinni.

Eeva-Maria Maijala (kesk) – Suomalaisten kintuille kuseskelua.

Olen ennenkin kritisoinut Maijalaa hänen suhtautumisesta kalastusrajoituksiin. Kappasta kummaa, kyllä se järjellinen ajattelu ei Maijalallat onnistu, ei sitten millään.

 

Tuoreen kalan saaminen kalatiskistä vaikeutuu.

EU-lainsäädäntö estää kuluttajan tiedonsaannin herkästi pilaantuvan elintarvikkeen, eli kalan osalta pakottamalla suomen poistamaan omasta laistaan pyynti- tai nostopäivämäärän ilmoitusvelvollisuuden.

 

”Suomessa kansallinen lainsäädäntö on edellyttänyt, että tuoreen kalan pyyntipäivä ilmoitetaan kaupassa kuluttajalle.”

 

Inarin kunta vaatii maksutonta kalastusoikeuta paikkakuntalaisille.

Inarin kunnanhallitus on päättänyt maanantaina yksimielisesti esittää maa- ja metsätalousministeriölle, että Ylä-Lapin asukkaille annetaan vanhan käytännön mukaisesti maksuton kalastuslupa lohen ja taimenen nousualueille valtion vesialueille vuodeksi kerrallaan.


Metsähallituksen erikoissuunnittelija Pekka Keränen, vastaa ylen uutisoinnissa aivan oikein, että "Paikkakuntalaisuus ei voi olla maksuttoman kalastusoikeuden perusta".

Uusi kalaporrasmalli on susi jo syntyessään.

Vesivoimayhtiön saa kiinnostumaan kun kertoo, että ”minulla on kalaporrasmalli joka ei käytä juuri yhtään vettä ja se on mahottoman halpa laite”. Ely kiinnostuu samoilla fraaseilla, koska he yleensä joutuvat maksamaan voimalaitoksen ohi juoksutettavasta vedestä ja osallistumaan kalaportaan rakennuskustannuskiin.

 

Haitan aiheuttaja heiluttaa tahtipuikkoa – Vaelluskalan surkea tulevaisuus

Olen surullisena ja epätoivoisena seurannut vaelluskalakantojemme tilannetta suomessa. Päätöksentekijät ovat auttamattoman pihalla ja eturyhmien täydessä talutusnuorassa. Tutkittu tieto ja tutkijoiden ohjeistukset sivutetaan hymähdyksellä ja eturyhmien huuto ja puhina saa päätöksenteossa vallan. Mitäs se sellainen päätöksenteko oikein on joka ei palvele suomalaista yhteiskuntaa monipuolisesti.

 

Tunteeko kala kipua

Mediassa vellonut uutisointi kalojen tuntemasta kivusta joka voi olla kovempaa kuin ihmisen tuntema kipu, sai minut nyt kynäilemään aiheeseen liittyvän kirjoituksen. Mediassa ja niiden kommentointiketjuissa on usein kritisoitu pyydystä ja päästä -kalastusta (C&R catch and release) kaloille aiheutetun turhan kivun takia.

Kalastusasetusluonnoksen vastustajat levittävät valheellista tietoa.

Lappilainen kansanedustaja, varatuomari ja agrologi Eeva-Maria Maijala (kesk), maakuntajohtaja Matti Viialainen ja muutama muu ovat aukaisseet tiedonpuutteesta kärsivän sanaisen arkkunsa, julkisuuteen tulleesta tuoreesta kalastusasetusluonnoksesta. Miten mediaan voikaan levittä surutta niin vääristynyttä tietoa kun he levittävät.
 

Luulisi kansanedustajalla ja maakuntajohtajalla helposti olevan päästy erittäin suureen määrään tutkittua tietoa kalakannoista ja niiden biologiasta.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä