mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta kierrätys

HS ja YLE - Umpisurkeaa agendajournalismia

Helsingin Sanomat uutisoi 22.6. (1) rikkaiden maiden muoviroskan viennistä Aasiaan ja sen aiheuttamasta  valtamerten saastuttamisesta. Jutussa tehdään ympäristöjärjestöistä sankareita, vaikka ne ovat syyllisiä itse ongelmaan.

Ympäristöjärjestöjen ja valtamedian jo lähes 30 vuotta jatkuneesta ankarasta painostuksesta johtuen on OECD-maissa laadittu sellaista jätehuollon säätelyä, jossa edellytetään, että muovi erotetaan kotitalousjätteistä ja kierrätetään.

Maailman muovin ”kierrätys” totaalikaaoksessa – Uusi raporttini julki Lontoossa

Avoin kirje Lännen Medialle, Kirkko ja Kaupunki lehdelle (K&K), YLE:lle ja JSN:lle

Lännen Media lukuisine yhteistyökumppaneineen teki Lontoossa the Global Warming Policy Foundationin kesäkuun lopulla 2018 julkaisemasta raportistani (1) uutisen siitä, kuinka vihreällä joukkoviestinnällä motivoidut ihmiset teollisuusmaissa ovat edistäneet maailman merien ja erityisesti Aasian jokiuomien muoviroskaantumista.

Uudelleenkäytettävän elektroniikkaromun haaskaus järkyttää harrastajia

Sähkö- ja elektroniikaromun kierrätys alkaa olla Suomessa melkoisen hyvin järjestettyä. Oulustakin löytyy useita paikkoja, joihin yksityishenkilöt voivat palauttaa rikkinäistä tai vanhaksi käynyttä sähkö- ja elektroniikkaromua laitteiden uudelleenkäyttöä varten. Uudelleenkäyttö tarkoittaa nykyään käytännössä laitteiden tuhoamista, esimerkiksi kullan irroittamista mikropiireistä ja komponenteista kemiallisella prosessilla. Kierrätyksen suhteen tilanne on siis olennaisesti toinen, kuin vaikkapa autojen tapauksessa.

Kierrätyksen kiemuroita - näin maailma pelastuu!

Maailma pelastuu tekojemme avulla. Näin sen on oltava. Mitä ne teot ovat arjessa? Kierrätys tulee mieleen ensimmäisenä. Hieno juttu, kun lapsetkin tietävät ettei omanan kuoria voi laittaa sekajätteeseen. Muovitkin kierrätetään, siis ne kaikki muovit, joihin elintarvikkeet, vaatteet ym on pakattu. Upeaa. Kaikilla on hyvä mieli. Mutta sitten kuulet, kuinka jäteauto kurvaa pihaan. Ei näy erillistä biojäteautoa, vaan ihan se perinteinen. Kippaa kaikki samaan kuormaan. Jes, kyllä kannatti se lajittelu.

Olen vihainen

Viime kuukausina pelkästään vuokrataloyhtiön jätekatoksella käynti saa mielen matalaksi, vihaiseksi ja olon voimattomaksi. Lähes joka kerta kannen avatessa löytyy tavaraa aivan väärästä paikasta. Tänään aamulla biojätteet oli tyhjennetty, kun kävin katsomassa ja viemässä sinne biojätettä. Muutaman tunnin kuluttua, kun kävin uudelleen katsomassa, oli sama biojäteastia (tyypillinen kaikkialla läsnä oleva taloyhtiön kapea, ruskea biojäteastia) täynnä tavaraa täynnä olevia muovikasseja, JÄLLEEN KERRAN. Päällimmäistä vähän avasin, se oli täynnä vaatteita ja ehkä muita käyttöesineitä.

Timantit ovat ikuisia, asunnot eivät

Asuntomarkkinat ovat rikki: Uusien asuntojen ongelmista puhutaan jatkuvasti, mutta silti niille löytyy aina ostaja (HS 27.09.2018) on informatiivinen kirjoitus rakennusten elinkaaresta:

"Suomessa vuosina 2000–2012 purettujen rakennusten ominaisuuksia väitöskirjassaan tutkinut Huuhka kertoo, että asuinkerrostalojen keski-ikä purkuhetkellä on ollut runsaat 60 vuotta.

...

Kansallisen edun ympäristöpolitiikkaa

Ympäristön tila on tänä päivänä monille suuri huolenaihe. Erityisesti keskustelua ovat herättäneet muovisaasteet maailman merissä. Varmasti ketä tahansa järkyttävät kokonaisten valtioiden kokoiset muovilautat, mutta ongelmaa kannattaa lähestyä järkiperäisestä näkökulmasta. On tunnustettava tosiseikat ja ymmärrettävä oma osuutemme oikeassa mittasuhteessa.

Muovinkierrätystragedia on Suomen osalta ankka

Viime päivinä muovinkierrätys on joutunut varsin huonoon valoon. EU:n tasolla melko oikeutetustikin, mutta Suomen kohdalla ei niinkään. Suomessa kotitalouksista kerätty muovi menee Fortumin muovinjalostamolle Riihimäelle. Ei suinkaan Kauko-Idän ja Afrikan rannoille.

Muovin kierrätys on haitallista ympäristölle

Eurooppa lajittelee muovinsa ja kierrättää sen suoraan Kiinan kautta mereen. En luota yhtään ympäristöintoilijoihin. Tätä samaa ympäristöhuijausta on nähty ennenkin.

Toimiiko kierrätys edes Suomessa?  Kovin vähän kierrätyksen tuloksia julkisuudessa käsitellään. Onko se arka aihe? Aikanaan Helsingissä jätteenlajittelu toimi nolosti. Ihmiset lajittelivat jätteet ja kaupunki sitten sekoitti lajittellut jätteet, koska järjestelmä ei toiminut. Tästä aikanaan uutisoitiin, niin silloin lopetin lajittelun. Kun tapauksesta oli kulunut vuosia aloitin sen uudestaan.

Pelasta valtameret - lopeta muovin kierrätys

Olen nyt paljastanut varmaankin hölmistyneelle maailmalle muovin ”kierrätys”huijauksen ja sen kammottavat seuraukset valtamerille ja niiden eliöstölle. https://www.express.co.uk/news/uk/980704/eu-plastic-recycling-makes-pollution-worse http://www.thegwpf.com/new-report-recycling-plastic-is-making-ocean-litter-worse/ Tämän viimeisen linkin eli lehdistötiedotteen lopussa erit

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä