mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Lukiouudistus

Lukioajan alisuorittajat

Keskustelu korkeakoulujen pääsykoevalinnasta käy kuumana tällä hetkellä. Taustalla on Opetusministeriön ajatus siitä, että vuoteen 2020 mennessä siirrytään pääosin ylioppilastodistukseen perustuvaan valintaan. Pääsykokeiden merkitys pienenisi tässä mallissa oleellisesti.

Uudistuksen puolustajat perustelevat muutosta välivuosien vähentämisenä ja sitä kautta korkeakouluopintojen aikaistamisen tarpeena. Samalla halutaan luopua pitkäkestoisista kokeisiin valmistautumisesta, jota vielä konsultit hyödyntävät rahallisesti järjestämällä pääsykoekursseja. 

Onneksi olkoon toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutusverkkon karsimista koskeva uudistus on kaatunut eduskunnassa sivistysvaliokunnan käsittelyssä. Uudistus olisi pakottanut kaikki toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammattikoulut, hakemaan järjestämisluvat uudelleen.

Lakiesityksen läpivieminen olisi toden totta tarkoittanut useiden oppilaitosten ovien sulkemista. On varmasti totta, että joillakin paikkakunnilla yhdistämisiä on suotavaa tehdä. Ei ole kuitenkaan oikein lähestyä asiaa ylhäältä päin sanelemalla ja pakolla.

Keskikaljasta ja koulutuksesta

Alkuviikosta saimme todeta, että kun suomalaisen keskiolut kuohuu yli, on tämän huomiota vaikea kiinnittää muihin aiheisiin. Siltä varalta, että yli läikkyy yhä, päätin tällä kertaa käsitellä kaksi suomalaisille tärkeää asiaa yhdessä blogikirjoituksessa. Ja jotta koulutus ei jäisi kaljan jalkoihin, käsittelen sen ensin.

Lapin lukiokoulutus uhattuna 

Vastaukseni Äänekosken lukion vaalipaneelissa

Vaalipaneeli pidettiin 3.2.2015 Äänekosken lukiolla. Kirjoitin vastaukseni jo etukäteen, joten paljon muutoksia itse tilaisuudessa ei tullut.

 

1. Lukiouudistus

* Mikä olisi lukion ihannekoko?
Jos joku luku pitäisi antaa, niin sanoisin 500, sillä noin tähän ovat useimmat suomalaiset tutkimukset ja asiantuntijat päätyneet. Pidän kysymystä tosin osittain red herringinä. Kattava ja asiantunteva opetustarjonta on oleellisinta, mutta myös koulumatkojen pituudet pitäisi ottaa huomioon.

Lukiouudistus - aikahyppy 50 vuotta taaksepäin

Hallituksen suunnitelmat lukiouudistuksesta uhkaavat tuhota suomalaisen lukiokoulutuksen. Valtionosuuksien pienentäminen ja byrokraattinen opetuslupajärjestelmä ovat työkaluja nykyisen toimivan, tehokkaan, tasapuolisen ja edullisen lukiokoulutuksen pilaamiseksi.

Onko syrjäseudun nuorilla oikeus toisen asteen opintoihin kotoa käsin?

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan toisen asteen opintojen järjestäjäverkon kokoaminen nykyistä vahvemmiksi toimijoiksi turvaisi koulutuksen saavutettavuutta ja vahvistaisi koulutuksen laatua koko maassa. Syrjäseudulla asuvien nuorten ja heidän perheidensä on tätä varmasti vaikea ymmärtää. Miten esimerkiksi lukiokoulutuksen vieminen suurempiin yksiköihin ja kauemmas syrjäseuduilta parantaisi koulutuksen saavutettavuutta? Ei mitenkään.

Pakkouskonto kuuluu yleissivistykseen toisin kuin luonnontieteet

Suomen lukioiden tuntijakoa ollaan uudistamassa ja asiaa käsitellyt työryhmä on vyöryttänyt esiin kolme esitystä. Kauniina ja monelta osin perusteltuna ajatuksena on lisätä lukio-opintojen valinnaisuutta ja mahdollistaa opiskelijoille painotukset, jotka vastaavat nykyistä järjestelmää paremmin heidän tarpeitaan ja mielenkiinnon kohteitaan. Aiemmasta tuntijakopäivityksestä on jo vuosikymmen aikaa ja nykysysteemissä on eittämättä paljon korjattavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä