*

mikkokarna Lapin puolustaja

Pohjoismaat

Pohjoismainen itsenäisten valtioiden yhteisö vaihtoehtona

Meille tuon, tuosta vallanpitäjät toitottaa ettei ole vaihtoja jos eroamme Euroopan Unionista eli EU:sta. Se ei tosin pidä paikkansa vaan pikemmin saa kuulostamaan siltä ettei vaihtoehdoista saisi puhua.

Suomesta saa jo ostaa nuuskaa - monopolista

Tiedättekö "nikotiinikorvaustuotteen" nimeltään Zonnic? Tämä tuote saapui markkinoille muutama kuukausi sitten ja se on saavuttanut niin valtavan suosion, että tarjonta ei kykene kattamaan kysyntää. Kyseessä on suuontelon kautta pusseissa annosteltava mintunmakuinen jauhe, joka sisältää synteettistä nikotiinia.

Ydinasekielto jakaa Pohjolaa

Pohjoismainen identiteettini on kärsinyt kovan kolauksen. Työskentelen ruotsalaisessa rauhantutkimusinstituutissa SIPRI:ssä ja olen aikaisemmin toiminut myös vastaavan tanskalaisen instituutin johtajana. Olen ollut eduskunnan turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan jäsen sekä joitakin vuosia myöhemmin vastaavassa tehtävässä Euroopan parlamentissa. Minulla on sosiaaliturvatunnus neljässä viidestä Pohjoismaasta ja olen myös ollut jäsenenä Pohjoismaiden neuvostossa. Kaikkina näinä vuosina olen ymmärtänyt, että Pohjoismaat kannattavat rauhaa ja aseidenriisuntaa.

Janten laki ja pohjoismainen hyvinvointivaltio!

“Vältä kritiikki sanomatta mitään, tekemättä mitään, olematta mitään.”

Janten laki on todellisuus Pohjoismaissa, koska kukaan ei halua olla keskiarvoa huonompi kansalainen millään elämän osa-alueella. Terve itsetunto perustuu yleensä meidän omaan kokemukseen hyvyydestämme joillakin tietyillä elämän osa-alueilla.

Julkishallinnon avoimuus on demokratian perusta

Kouvolan Sanomien toimittaja Masalin törmäsi 10.3.2017 Kouvolan kaupungin nurkkakuntaisuuteen pyytäessään määrätietoja kaupunginjohtajaehdokkaiden soveltuvuustestien katsojista.  Kieltäessään tiedon Kouvola tulkitsee selvästi väärin julkisuuslain 5§ 4 momenttia.

Onko Viro kuudes pohjoismaa? Entä ulkomaa?

Viro rakentaa yhtenäistä, jopa globaalia maakuvaa, Brand Estoniaa, jonka viestintämalleja ja -materiaaleja sisältävä työkalupaketti julkaistiin äskettäin netissä. Mielenkiintoista oli havaita, kuinka siitä virinnyttä keskustelua, niin kiitoksia kuin moitteita, leimasi yksimielinen ja moninainen Pohjoismaiden arvostus.

Vähimmillään kehuttiin edustavan tyylikästä, yksinkertaista pohjoismaisuutta. Äärimmillään arveltiin, ettei Viro muuta maakuvaa kaipaa kuin kuulumisen Pohjoismaiden joukkoon.

Lisätään pohjoismaista yhteistyötä

Kylmän sodan jälkeisessä Euroopassa koettu rauhallisempi jakso on päättynyt. Venäjän toimet Ukrainassa, pakolaiskriisi, talouskriisi ja EU:n kriisi koettelevat mannertamme. ”Kriisi” kuvastaa hyvin tämän päivän Eurooppaa. Eurooppalainen yhdentyminen on toistaiseksi hidastunut.

EU:hun tarvitaan eroamiskomissaari

 

Nyt kun Brexit on totta, EU- komission on käärittävä hihat ja ryhdyttävä Britannian eropäätöksen edellyttämään eroprosessin nopeaan toteutukseen. Se olisi kaikkien etu.

Annan ilmaisen idean. Perustakaa pika pikaa eroamiskomissaarin virka. Hän johtaisi hallittua ja nopeaa Britannian eroprosessia. Samalla se oli oivallinen tapa valmistautua Britanniaa seuraavien maiden tuleviin eroihin.

Ydinvoima pysyy osana pohjoismaista energiaratkaisua tulevaisuudessakin

Ruotsi ei aiokaan korvata ydinvoimaloitaan ainakaan tuulivoimalla, aurinkokennojen lisääminen kotitalouksissa ja sähköautojen käyttöönotto taas pysähtyy akkuteknologiaan. https://www.technologyreview.com/s/601757/tesla-solarcity-success-depends-on-battery-technology-that-doesnt-yet-exist/

 

Pohjoismaisen energiayhteistyön mahdollisuudet

Suomen taloudellisen tilanteen takia energiasektorilla on välttämätöntä pohtia asioita uudella tavalla ja hakea uusia, ennakkoluulottomia ratkaisuja. Muutosta ei tule pelätä, vaan koko yhteiskunta on haastettava toimimaan uusilla, aiempaa paremmilla toimintamalleilla. Energia luo pohjan koko yhteiskunnallemme ja meillä on sekä valta että vastuu tämän järjestelmän kehittämisessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä